Directorul Direcţiei Agricole Suceava: Simt că mi-am făcut treaba, e probabil să mă retrag


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, a declarat, joi seara, în emisiunea Ora de politică de la televiziunea regională Intermedia TV că şi-a îndeplinit obiectivele stabilite atunci când a preluat mandatul de director.

El a explicat că a venit prin detaşare de la Inspectoratului pentru Calitatea Seminţelor la Direcţia Agricolă Suceava unde detaşarea expiră în 19 iulie, iar dacă mai este nevoie de el în fruntea instituţiei va rămâne, dar dacă nu, va reveni la ICS.

„Cam simt că mi-am făcut treaba la Direcţia Agricolă”, a spus directorul instituţiei.

Costan a spus că a avut trei obiective importante pentru mandatul de director al Direcţiei Agricole Suceava pe care şi le-a îndeplinit.

Astfel, primul obiectiv a fost convingerea mai multor fermieri să se organizeze într-o cooperativă agricolă prin care să-şi poată vinde mai bine producţia agricolă şi să se dezvolte.

El a spus că împreună cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a militat pentru această formulă de asociere şi că s-a înfiinţat Cooperativa Agricolă Bucovina, care deja are un proiect de înfiinţare a unui siloz agricol de 20.000 de tone.

„Altfel e negocierea la 20.000 de tone şi altfel la câteva sute de tone”, a explicat Costan care a arătat că acest fapt generează plus valoare pentru judeţ.

Un al doilea proiect a fost funcţionarea Oficiului de pedologie care, atunci când a preluat funcţia de director, era „zero”.

Vasile Costan

„Nu avea spaţiu şi aparatură. Era un singur pedolog care lucra într-o cameră”, a spus Costan.

El a precizat că Oficiul pentru Studii Pedologice e ca un spital al pământului pentru că specialiştii analizează calitatea pământului şi în funcţie de aceasta se asigură tratamentul necesar şi producţia rezultată va fi una bună.

Un al treilea obiectiv al lui Costan a fost de a se organiza un târg internaţional la Suceava în sectorul zootehnic.

„70 la sută din judeţ e dezvoltat pe zootehnie”, a spus Costan care a menţionat că şi acest obiectiv se va realiza la sfârşitul lunii iunie când se va organiza la Dorna Candrenilor primul târg internaţional pe zootehnie din România având atât caracter de expoziţie, comercializare şi licitaţie de animale.

„Pentru a vedea un model de acest târg am fost în Austria cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a preşedintelui CJ. Am mers, am vizitat ferme, am văzut o licitaţie de animale şi ne dorim să facem şi noi ca acolo. Eu pariez pe modelul austriac, dar rolul cel mai mare îl au asociaţiile pe zootehnie pentru că avem tradiţie”, a spus Costan.

El a arătat că e bine să se facă astfel de licitaţii pentru că preţul animalului scos la vânzare va creşte întrucât este competiţie.

„Toţi agricultorii din zona de munte sunt foarte fericiţi când au auzit de acest târg”, a mai spus Costan.


Intră acum și în grupul de