Intră acum și în grupul de
Primarul independent al comunei Ulma, Petru Marocico, care a fost reţinut în noaptea de luni spre marţi într-un dosar instrumentat de DIICOT Suceava privind o grupare infracţională de trafic cu ţigări va fi anchetat sub control judiciar, a decis, miercuri după amiaza Tribunalul Suceava.
În acest dosar au fost reţinute 29 de persoane pentru care s-a propus arestarea preventivă.
Tribunalul Suceava a admis cererile procurorilor în şase cazuri şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile faţă de Mihai Vicovanu, David Cosmin Gheorghe, Slabu Gabriel, Solcan Florin, Cârdei Vasile şi Feraru Adrian.
În acelaşi dosar s-a dispus cercetarea sub control judiciar a lui Dumitriu Lucian Vasile, Toma George, Mateiciuc Adrian, Băciţa Nicolae, Schipor Petru, Marocico Petru şi Huszti Levente.
Celelalte 16 persoane învinuite vor fi cercetate în libertate.
Potrivit DIICOT Suceava, în acest caz există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014, pe raza municipiului Fălticeni și a zonelor limitrofe s-au constituit trei grupuri infracționale organizate, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, prin achiziționarea, depozitarea, transportul și vânzarea unor cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cunoscând că acestea au fost introduse în mod ilegal pe teritoriul României, pentru obținerea de beneficii materiale.
Astfel, s-a reţinut că unul dintre grupurile infracționale organizate au desfășurat activități infracționale și cu țigarete de proveniență comunitară (Grecia) care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu.
În urma documentării activității infracționale a rezultat că liderii grupurilor infracționale organizate coordonau achiziționarea de țigarete de proveniență extracomunitară de la furnizorii de pe raza județului Suceava care își aveau domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracționale organizate identificau cumpărători de pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova, şi din municipiul Bucureşti, care sprijineau grupul infracțional organizat, prin asigurarea pieței de desfacere a țigaretelor provenite din contrabandă.
Transporturile cu țigarete se efectuau între orele 18.00 si 08.00, fiind folosite drumuri puțin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de organele de poliție.
Din probele administrate în cauză a rezultat că ţigaretele erau transportate cu diferite mijloace de transport, înmatriculate în alte judeţe ale ţării sau în străinătate, având spaţii special amenajate, pentru disimularea ţigaretelor.
Beneficiarii ţigaretelor achitau liderii grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigaretelor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani.
Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este în cuantum de peste 3.500.000 euro.
Intră acum și în grupul de