Intră acum și în grupul de
Aproximativ o sută de suceveni au participat vineri după-amiaza la un nou marș de protest față de tăierile ilegale de copaci, dar și față de groapa de gunoi de pe Mestecăniș.
De Ziua Mondială a Mediului, marcată la data de 5 iunie, sucevenii au ieșit din nou în stradă, cerând stoparea tăierilor ilegale de copaci și oprirea lucrărilor la gropa de gunoi construită de Consiliul Județean Suceava pe Mestecăniș.
Deși la marșul din data de 9 mai au participat, conform estimărilor făcute de Jandarmeria Suceava, peste 400 de persoane, la acțiunea de vineri, abia s-au adunat, în centrul orașului, în fața Palatului Administrativ, o sută de persoane.
La fel ca și la protestul din 9 mai, protestatarii au arătat că le pasă de mediul înconjurător și doresc stoparea tăierilor ilegale de copaci din pădurile României.
Președintele Asociației Biosilva, Florin Grădinariu, a explicat că într-un interval de șase luni, de când a început programul Radarul Pădurii, peste 24.000 de metri cubi de lemn au fost tăiați de pe teritoriul județului Suceava, în mod ilegal. În acest sens, el a cerut ca DNA să se implice, să deblocheze unele dosare și să înceapă să facă cercetări cu privire la abuzurile comise în domeniul silvic.
Totodată, el a mai declarat că protestul a avut și o componentă de sensibilizare și informare a populației cu privire la groapa de gunoi de pe Mestecăniș.
„Încercăm să sensibilizăm lumea și să aducem la cunoștință pentru că foarte mulți oameni nu au auzit de acel proiect. Din păcate, după atâția ani, nimeni nu a reușit să facă nimic. Am văzut că ne sprijină doamna Corina Crețu, comisar European, am văzut că domnul Cătălin Nechifor a început să-și nuanțeze declarațiile spunând că se poate muta acel proiect cu acordul Comisiei Europene. Noi vom încerca să facem o scrisoare deschisă instituțiilor din România, dar și Comisiei Europene, pentru a justifica de ce nu este bun acel amplasament”, a spus Florin Grădinariu.
Vasilica Steliana Miron: „Cred că cei care sunt responsabili și care au decis acest lucru ar trebui să răspundă. Dacă nu în justiție, măcar politic.”
La protest a participat și senatoarea PNL Vasilica Steliana Miron care s-a arătat îngrijorată de distrugerea zonei de pe Mestecăniș prin amplasarea gropii de gunoi, declarând că cei care sunt responsabili ar trebui să fie trași la răspundere. Ea a venit la marș îmbrăcată într-un tricou alb pe care era scris, cu verde, mesajul „STOP DEFRRIȘĂRILOR ILEGALE”.
„Mă aflu ca să susțin această cauză, stop defrișărilor ilegale și a gropii de gunoi de pe Mestecăniș. Consider că e total ilegal amplasată în acea zonă, în vârful unui munte, între serpentine, aproape de case și de cabane turistice. Cred că pur și simplu se distruge acea zonă”, a susținut Steliana Miron.
Ea consideră că cei care sunt vinovați de greșelile comise ar trebui să fie trași la răspundere, iar dacă acest lucru nu se întâmplă pe calea justiției, sacțiunile ar trebui să fie politice.
„Cred că cei care sunt responsabili și care au decis acest lucru trebuie să răspundă. Dacă nu în justiție, măcar politic”, a spus Vasilica Steliana Miron.
Pregătiți cu bannere, afișe și bucăți de carton pe care au scris diverse mesaje, protestatarii au plecat într-un marș prin faţa următoarelor instituţii: Direcția Națională Anticorupție, Direcția Silvică Suceava, Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic Suceava (fostul ITRSV) și Agenția pentru Protecția Mediului Suceava.
Pe tot traseul sucevenii au strigat lozinci de genul „Uniți salvăm pădurea României”, „Nu corporația face legislația”, „Pădurea noastră nu e marfa voastră”, „Nu ne vom lăsa, să vină DNA”, „Nu cedăm, pădurea apărăm” sau „Trădarea de țară în lemne se măsoară”.
Intră acum și în grupul de