Intră acum și în grupul de
Fostul primar al municipiului Suceava între anii 1972-1980, de care se leagă începutul sistematizării şi modernizării municipiului, Ion Siminiceanu, a murit, marţi, la vârsta de 85 de ani.
Profesorul Ion Siminiceanu s-a născut pe 18 februarie 1930, în satul botoşănean Corni, în familia lui Ileana şi Costache Siminiceanu, fiind primul născut din cei cinci fii ai familiei.
A urmat Şcoala primară în satul natal, apoi a urmat cursurile Şcolii Profesionale de Ucenici a Atelierelor CFR Paşcani.
A absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universităţii Bucureşti, iar începând cu anul 1957 a ocupat funcţia de inspector şcolar şi şef al Secţiei de Învăţământ –Raionul Darabani.
Din anul 1959 şi până în anul 1962, Ion Siminiceanu a fost director al Liceului Pedagogic din Suceava.
Din anul 1962 este numit preşedinte al Sfatului Popular al Regiunii Suceava, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 1968.
Ion Siminiceanu a ocupat funcţia de preşedinte al Comitetului de Cultură şi Artă Suceava între anii 1968-1970, apoi între anii 1970 şi 1972 a fost prorector al Institutului Pedagogic de trei ani Suceava.
Profesorul Ion Siminiceanu a fost ales primar al municipiului Suceava, funcţie pe care a deţinut-o din 1972 până în anul 1980.
În perioada 1980-1989 a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar între 1989-1990 a fost ambasador al României în Cuba.
În timpul mandatului de primar al lui Ion Siminiceanu a început sistematizarea, dezvoltarea şi modernizarea municipiului Suceava, a fost comandată şi amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare în Parcul Şipote, simbol al oraşului.
Totodată, a fost sistematizat parcul Şipote, fiind realizate alei pietonale şi scările de acces spre statuia lui Ştefan cel Mare şi spre Cetatea de Scaun a Sucevei.
Ion Siminiceanu a avut, alături de alte personalităţi ale vremii, o contribuţie importantă la înfiinţarea Institutului de Învăţământ Superior din Suceava, actuala Universitate “Ştefan cel Mare” Suceava.
În perioada în care a coordonat Comitetul de Cultură şi Artă Suceava a înfiinţat Concursul Naţional de Poezie “Nicolae Labiş” şi a susţinut şi promovat Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava.
Destinul profesorului Ion Siminiceanu este legat de istoria şcolilor construite în Raionul Darabani- Regiunea Suceava, dar şi de generaţiile de absolvenţi ai Liceului Pedagogic şi Institutului Pedagogic din Suceava.
Trupul neînsufleţit va fi depus la Capela Cimitirului “Pacea” din Suceava.
Slujba de înmormântare va avea loc, vineri, la ora 12,00.
Intră acum și în grupul de