Bugetul alocat de UE pentru dezvoltarea agriculturii romanesti nu va fi afectat


Intră acum și în grupul de

Declaratia apartine ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur si a fost facuta simbata intr-o conferinta de presa sustinuta la Suceava. El a explicat ca pe componenta agricola pentru Romania sunt trei categorii de plati: plati directe pentru exploatatiile de subzistenta si semi-subzistenta de aproximativ sapte sute de milioane de euro; alte opt sute de milioane de euro pentru plati de interventie pentru reglarea pietii si 2,3 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala. Flutur a precizat ca in ceea ce priveste alocarile de fonduri din bugetul comunitar „sunt negocieri”, iar tarile UE se intreaba pentru ce dau acesti bani. „E firesc ca cei din afara sa-si puna problema cum se cheltuie fondurile, dar Romania are nevoie de acesti bani si chiar de mai multi bani pentru ca nu putem sa fim competitivi cu fermele din afara decat daca investim in consolidarea structurilor”, a spus ministrul Agriculturii. El nu crede ca prin solicitarea partii franceze de identificare a altor surse decat bugetul actual al UE pentru agricultura Romaniei si Bulgariei, va fi afectat bugetul alocat celor doua tari. Potrivit lui Flutur, partea franceza a solicitat gasirea altor surse financiare pentru Romania si Bulgaria, in afara sumelor alocate celorlalte tari pe capitolul Agricultura. „Noi sustinem punctul de vedere al Frantei. Franta este impotriva reducerii bugetului pe agricultura, dar a cerut sa de aloce fonduri din alta parte, din bugetul general al UE si nu din bugetul actual. Daca iei si dai din bugetul actual si Romaniei si Bulgariei inseamna sa diminuezi la celelalte tari. Ei au spus sa se gaseasca resurse pentru celelalte doua tari sa nu afecteze bugetul comunitar”, a spus Flutur, care a adaugat „Se discuta perspectiva pana in 2013 si reducerea acestui buget. Au fost discutii si in comitetul de pregatire a sedintei Consiliului de ministri ai agriculturii. Au fost solicitari de reducere, dar din ceea ce stiu si ce s-a discutat cu ministri ai agriculturii din tarile UE si cu echipele lor, nu vor afecta in mod direct sumele alocate Romaniei”. Ministrul Agriculturii a subliniat ca este important ca prin modificarile care se discuta acum la Regulamentul de folosire a fondurilor pentru agricultura sa se tina seama de specificul fiecarei tari, aratand ca in acest sens a inaintat , joi, doua scrisori comisarului european pentru agricultura, Marianne Fischer Boel.

„De altfel, am avut mai multe discutii cu domnia sa si am rugat-o sa tina seama de particularitatile Romaniei, de a aloca mai multi bani fermelor de subzistenta si semi-subzistenta”, a subliniat Flutur.

El a spus ca a solicitat si marirea plafonului actual de 1500 de euro pe an pentru asistenta tehnica acordata fermelor in perioada de tranzitie. „Am solicitat acest lucru pentru ca Romania e o tara cu totul aparte. Avem un foarte mare numar de gospodarii de subzistenta, aproape 3,5 milioane si aproximativ un milion de gospodarii de semi-subzistenta. Ca sa putem sa facem pasi in domeniul dezvoltarii rurale si agriculturii trebuie sa incurajam transformarea unei parti din aceste gospodarii in ferme. De aceea e nevoie si de fonduri de la UE. Regulamentul este in curs de modificare si de aceea am cerut sa se tina cont si de specificul Romaniei”, a conchis Flutur.


Intră acum și în grupul de