Intră acum și în grupul de
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
La ceremonia de acordarea a înaltei distincţii, care a avut loc în Auditoriumul “Joseph Schmidt” al USV, a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Nicolae Timofti a mulţumit pentru titlul primit de la universitatea al cărui nume este al domnitorului Ştefan cel Mare şi a vorbit despre provocările actuale cu care se confruntă Republica Moldova, dar şi despre faptul că ţara sa este sprijinită în eforturile pe care le face de România.
Potrivit preşedintelui Republicii Moldova, realizarea proiectelor de interconectare şi energetice, a gazoductului Iaşi-Chişinău, nu doar vor spori independenţa energetică şi respectiv politică a Republicii Moldova, ci va fi declanşată o reacţie în lanţ pentru întreaga economie a Republicii Moldova.
Timofti a remarcat că valoarea comerţului bilateral a început să crească.
„Astfel, în schimburile comerciale, România a devenit primul partener al Republicii Moldova atât la exporturi cât şi la importuri”, a spus Timofti care a menţionat că valoarea schimburilor comerciale a depăşit un miliard de euro.
„Putem anticipa o sporire substanţială a volumul comerţului nostru cu România şi cu alte state membre ale UE. Pentru a asigura transportarea unui volum sporit de mărfuri şi de pasageri în Republica Moldova şi UE se impune modernizarea reţelelor de transport comune, poduri, şosele şi căi ferate”, a spus Timofti care consideră că, în acest sens, de o importanţă strategică ar fi construirea unei autostrăzi moderne care ar lega Chişinău de Iaşi şi de Cluj, conectând Republica Moldova la reţeaua de autostrăzi din vestul continentului.
El consideră că având în vedere numărul mare de trafic, o astfel de autostradă ar fi profitabilă şi din punct de vedere economic.
„Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Nu mai puţin importante decât arterele rutiere ar trebui să fie traseele pe care circulă în limba română informaţiile, ideile, conceptele şi valorile. Trebuie să demolăm barierele administrative şi economice care împiedică astăzi accesul în Republica Moldova al posturilor de televiziune, filmelor, programelor de calculator şi aplicaţiilor în limba română şi a culturii pop de expresie românească. Altfel riscăm ca generaţiile nepoţilor noştri să nu se mai înţeleagă, având aceeaşi limbă, dar limbaje diferite”, a spus preşedintele Republicii Moldova.
El a mai spus că ultimele alegeri locale au arătat că împotriva unor previziuni sumbre, raportul de forţe este în favoarea ideii europene, în proporţie de 60 la 40 şi a subliniat că în ciuda problemelor din interiorul partidelor pro-europene, electoratul a dat dovadă de maturitate.
„Trebuie să menţinem şi să dezvoltăm această tendinţă pozitivă”, a spus Timofti.
El a mai arătat că este convins că într-o zi, mai devreme sau mai târziu, România şi Republica Moldova se vom întâlni în Uniunea Europeană.
„Hotarul de pe Prut va fi o pură formalitate. Ne vom deplasa de la Chişinău la Suceava pe o autostradă modernă pentru a ne vizita nepoţii studenţi şi pe profesorii de la Universitatea Ştefan cel Mare”, a conchis Nicolae Timofti.
Intră acum și în grupul de