Intră acum și în grupul de
Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul sucevean Cristian Irimie, a declarat, marţi, că dacă majorarea salariilor personalului medical se realizează tot din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, atunci cel puţin 300 de spitale din România s-ar putea închide singure în primul an întrucât nu ar face faţă acestor cheltuieli.
Irimie a declarat într-o conferinţă de presă că majorarea salariilor personalului medical trebuie realizată cel puţin la nivelul prevăzut în normativul care a apărut în presă.
.”Putem discuta de aceste salarii în condiţiile în care tariful pe caz ponderat acordat de CAS se triplează. În alte condiţii, spitalele nu fac faţă acestor cheltuieli, dar în acelaşi timp spun că soluţia ar fi, corectă după mine, ca banii, atât timp cât suntem trecuţi la bugetari, să fie daţi de la bugetul statului şi nu de la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, care este plătit de fiecare dintre noi. Să fie date de la bugetul statului, aşa cum se dau la pompieri, poliţişti, funcţionari în ministere, etc. Aşa ar fi corect, iar în condiţiile acestea spitalele ar folosi banii pe care îi câştigă prin prestaţia personalului medical, prin serviciile acordate, în folosul direct al bolnavilor, prin medicamente, materiale sanitare, investiţii şi alte lucruri”, a explicat Irimie.
El a spus că, în prezent, salariile care reprezintă, în foarte multe spitale din România, aproximativ 70-80 la sută din bugetul alocat, iar prin efectuarea acestor majorări salariale ar ieşi din costurile prevăzute.
“Aceasta este părerea mea, pură şi personală. Eu cred că trebuie să le dea de gândit la mulţi, dar pentru că mi se pare soluţia cea mai rezonabilă. Altfel, noi am fost acuzaţi că am închis 69 de spitale, acum nu va fi nimeni acuzat că se vor închide singure, cel puţin 300 de spitale în primul an”, a precizat fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Irimie a spus că spitalele negociază cu CAS contractele, iar din bugetele acordate prin aceste contracte se plătesc şi salariile personalului medical.
“Salariile se acordă din serviciile medicale acordate. Spitalul negociază un contract, din acesta se plătesc şi salariile personalului medical, nu numai medicamentele, materialele sanitare şi restul. Ministerul Sănătăţii nu acordă bani de salarii decât pentru medicii şcolari, pentru medicii rezidenţi, pentru personalul medical din UPU şi Serviciile de Ambulanţă”, a mai spus Irimie.
Intră acum și în grupul de