Intră acum și în grupul de
Cinci incendii care au afectat vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de peste 10 hectare s-au înregistrat în judeţul Suceava, de la începutul acestei luni.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Bucovina” Suceava, plt.adj. Alin Găleată, trei dintre incendii s-au produs, marţi, în localităţile Solca, Arbore şi Negostina.
„Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari şi, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat Găleată.
El a arătat că marţi scânteile purtate de vânt de la un foc făcut în aer liber şi lăsat nesupravegheat au aprins un adăpost de animale dintr-o gospodărie din comuna Boroaia.
„Alarma s-a dat la ora 14:16, iar la faţa locului s-au deplasat militarii de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Boroaia, cu patru autospeciale. Construcţia din lemn, cu învelitoare din şindrilă, a ars pe o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi. Flăcările au mai distrus circa 7 metri cubi de cherestea şi un tractor agricol, în proporţie de 70%.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat două locuinţe aflate în imediata apropiere”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Pentru evitarea producerii acestor incidente în perioada imediat următoare, pompierii suceveni fac din nou apel la respectarea următoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
- să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
- să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;
- să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;
- educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 112, număr unic pentru situaţii de urgenţă, apelul fiind gratuit în toate reţelele de telefonie fixă şi mobilă.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Intră acum și în grupul de