Intră acum și în grupul de
Consilierii municipali suceveni vor aproba în şedinţa de luna viitoare înfiinţarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, a anunţat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul-şef a arătat într-o conferinţă de presă că după aprobarea înfiinţării Teatrului Municipal „Matei Vişniec” va fi angajat un manager al teatrului care se va ocupa de funcţionarea instituţiei şi care ar urma să devină funcţională de la 1 ianuarie 2016.
Lungu a mai precizat că acest teatru va funcţiona în Centrul Cultural Bucovina care va fi dat în folosinţă în luna septembrie, după o investiţie de circa trei milioane de euro şi că va fi prima instituţie de cultură din Suceava cu finanţare exclusivă de la Consiliul local.
În 2012, dramaturgul şi scriitorul Matei Vişniec a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Suceava din 2012. După ce i-a înmânat acest titlu, primarul Ion Lungu a anunţat intenţia autorităţilor de înfiinţare a unui teatru profesionist care să poarte numele dramaturgului.
Atunci Matei Vişniec a spus că nu va fi un cetăţean de onoare obişnuit, a anunţat că are deja un program cultural pentru Bucovina şi a propus ca Bucovina să-şi depună candidatura pentru a deveni capitală culturală europeană.
Matei Vişniec organizează, anual, la Suceava şi Rădăuţi, un festival de teatru în care sunt prezentate piese ale sale puse în scenă de trupe de teatru din România şi din străinătate.
Totodată, în cadrul festivalului, Matei Vişniec acordă un premiu pentru cea mai bună piesă de teatru scurt scrisă de un licean.
Matei Vişniec s-a născut în 1956, la Rădăuţi, unde a urmat şcoala primară, gimnaziul şi liceul. A absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti.
Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului, una dintre vocile cele mai subtile care pot fi auzite în Europa, iar piesele sale sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi.
În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.
Intră acum și în grupul de