Intră acum și în grupul de
Două chilii ale Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, au fost afectate de flăcări, iar un călugăr a suferit un atac de panică, în urma unui incendiu izbucnit luni dimineaţă la lăcaşul de cult ctitorit de IPS Teodosie Tomitanul.
Pentru stingerea focului au intervenit militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Crucea, iar la faţa locului s-au deplasat Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina“ al judeţului Suceava, condusă de generalul de brigadă Ion Burlui, şi Constantin Harasim, prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, la sosirea pompierilor, ardeau cu flacară materialele combustibile din interiorul unei încăperi din corpul de chilii al Complexului Monahal „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Gheorghiţeni, cu pericol de propagare la întreaga construcţie formată din demisol, parter, etaj şi mansardă având, la întregul complex monahal, la baza de tratament şi la o casă învecinată.
Incendiul a fost lichidat după o intervenţie de trei ore şi au fost afectate bunurile din interiorul a două încăperi, au ars mobilier, o ladă frigorifică, unelte electrice de tâmplărie, icoane şi cărţi din interiorul chiliei şi s-au degradat planşeul unei bucătării de la demisol şi alte bunuri.
Pe timpul intervenţiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical unui călugăr în vârstă de 89 ani, care a suferit un atac de panică şi care a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei pentru investigaţii suplimentare.
Potrivit ISU Suceava, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost generat de suprasolicitarea instalaţiei electrice de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune.
Sursa citată precizează că localizarea şi lichidarea incendiului cu afectarea numai a celor două încăperi au fost posibilă pentru că incendiul a fost anunţat în timp oportun, sosirea pompierilor în 13 minute de la declanşarea incendiului, în condiţiile unui drum neamenajat, pe o distanţă de aproximativ 6 kilometri, dar şi pentru că planşeul şi pereţii corpului de chilii este din zidărie şi beton.
În urma intervenţiei pompierii au salvat corpul de chilii, construcţiile din complexul monahal, baza de tratament şi casa învecinată, precizează ISU Suceava.
Intră acum și în grupul de