Intră acum și în grupul de
Şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Judeţean Suceava s-a desfăşurat în aerogara Aeroportului „Ştefan cel Mare”.
După ce au făcut un tur al aeroportului, consilierii judeţeni au votat în unanimitate, transferul în administraţia RA Aeroportul Suceava a unei părţi din Centrul Economic Bucovina Suceava (CEBS) în vederea transformării în terminal internaţional şi cargo al aeroportului de la Salcea.
Întruniţi în şedinţă în aerogara Aeroportului Suceava, aleşii au analizat stadiul proiectului de modernizare executat printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, dar şi proiectul de reamenajare a CEBS în terminal internaţional şi cargo al aeroportului.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că proiectul de modernizare este executat 99,38 la sută şi că sunt în finalizare lucrările la platformă şi finisajele interioare ale noului turn de control şi că se montează ultimele elemente din sistemul de balizaj după care se vor executa marcajele pe pistă.
El a spus că în cel mai scurt timp, conducerea aeroportului va realiza studiul de fezabilitate pentru proiectul noului terminal, iar soluţiile propuse urmează să fie validate de consilierii judeţeni.
Nechifor a declarat, ulterior, într-o conferinţă de presă că actualul terminal al aeroportului va fi păstrat pentru cursele interne, VIP şi charter şi că noul terminal internaţional va fi finalizat până la sfârşitul anului viitor.
„Ne dorim să asigurăm condiţiile de rigoare pentru un aeroport internaţional”, a spus preşedintele CJ Suceava care a apreciat că actualul terminal nu face faţă procesării unui număr mare de pasageri.
Totodată, el a mai spus că la noul terminal vor fi folosite soluţii de eficienţă energetică, cu energie electrică produsă de un miniparc voltaic şi cu încălzire asigurată geotermal, ceea ce va duce la reducerea facturilor lunare de întreţinere.
Nechifor a mai anunţat că la începutul lunii decembrie CJ Suceava împreună cu Ambasada României la Bruxelles, vor organiza un forum de discuţii economice unde va fi prezentată unor operatori aerieni şi tur-operatori, oferta aeroportuară şi oferta turistică a judeţului Suceava.
O mare parte din Centrul Economic Bucovina, din apropierea Aeroportului Suceava, va fi transformat în terminal internaţional pentru aerogară, actualul terminal urmând să fie folosit doar pentru cursele interne, charter sau VIP.
Astfel, pavilionul expoziţional al CEBS, cu o suprafaţă desfăşurată de circa 4.500 de metri pătraţi, va fi amenajat ca terminal pentru plecări, urmând ca la parter să fie amplasate ghişeele companiilor aeriene, zona de check-in, filtrul de securitate, la primul etaj va fi amenajată o zonă de magazine duty free, cafenele şi restaurante, iar la al doilea etaj vor fi birouri administrative, în timp ce două din cele opt pavilioane ale parcului industrial vor fi amenajate ca terminal de sosiri, iar alte două pavilioane ca terminal cargo.
Din actualul pavilion expoziţional se va amenaja, la primul etaj, o structură pentru plecări cu cel puţin două porţi, prin structură de burduf, urmând ca pasagerii să fie coborâţi spre autobuz, de unde, pe o cale de acces securizată cu gard, pe o lungime de 300 de metri, vor fi conduşi până la platforma unde sunt avioanele.
Decizia ca investiţia în noul terminal să fie începută cât mai curând a fost luată pentru că încă există posibilitatea legală ca CJ Suceava să poată finanţa aeroportul întrucât după ce se trece de 200.000 de pasageri anual, orice subvenţie alocată de CJ Suceava aeroportului este considerată ajutor de stat.
Majoritatea spaţiilor CEBS, inaugurat în noiembrie 2006, sunt în prezent nefolosite.
Investiţia a costat 5 milioane de euro, din care circa 3,2 milioane de euro a reprezentat contribuţia UE prin Phare, 1,2 milioane de euro a fost contribuţia Guvernului României, iar 655.000 de euro a fost contribuţia CJ Suceava.
Intră acum și în grupul de