Intră acum și în grupul de
În perioada 28 septembrie – 3 octombrie a.c. se derulează, la nivel naţional, cea de-a zecea ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.
În Suceava, în cea de-a treia zi din cadrul campaniei, în comunităţile rurale din judeţ poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe şi case în construcţie, iar în mediul urban s-au desfăşurat acţiuni de prevenire a tâlhăriilor şi înşelăciunilor. Totodată, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au lansat două noi campanii de informare, „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt” şi „Alege să nu fii o victimă”. Prima campanie are ca scop prevenirea infracţiunilor de furt, cea de-a doua este axată pe informarea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile cu privire la prevenirea faptelor de tâlhărie.
Potrivit Poliției Județene, în satele şi comunele din judeţ poliţiştii au avut întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind promovate recomandări în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv.
„Poliţiştii au distribuite peste 3000 de materiale informative cu conţinut educativ-preventiv şi au prezentat exemple ale unor victime care suferit pagube importante urmare a neglijenţei în asigurarea locuinţelor: plasarea cheii de la uşa în locaţii improprii, lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor”, au informat reprezentanții Poliției Județene.
Sursa citată a mai arătat că cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi.
În mediul urban, în special în municipiile Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a înşelăciunilor prin metoda „accidentul” şi prin metoda „şmen”.
„Poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate au mers din casă în casă la peste 300 de persoane vârstnice şi au purtat discuţii cu acestea în vederea reducerii riscului victimal”, se menționează într-un comunicat al IPJ Suceava.
Tot în cadrul proiectului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, trei poliţişti de prevenire au fost în cursul zilei de miercuri în parcurile din municipiul Suceava, în ţinută civilă și au relaţionat cu persoanele vârstnice şi nu numai, iniţiind diverse discuţii. Polițiștii în civil au încercat să afle cât mai multe aspecte din viaţa personală a celor întâlniţi şi să descopere cât mai multe elemente de vulnerabilitate.
Astfel, în urma discuţiilor purtate cu zece persoane şi a ,,prieteniilor” legate, poliţiştii au reuşit să afle detalii, care ar putea fi uşor utilizate de un infractor pentru a-şi uşura activitatea ilicită.
„6 din cele 10 persoane au indicat cu exactitate adresa de domiciliu, 5 au furnizat inclusiv numărul de telefon fix, 7 au oferit date precise despre vârsta şi sexul copiilor şi a locaţiilor în care aceştia se află în prezent, 3 au oferit detalii despre poziţionarea camerelor în apartament, 5 despre bunurile de valoare deţinute în casă iar 4 persoane au făcut referiri la programul zilnic pe care îl au indicând orele la care se află la domiciliu.
După declinarea calităţii de poliţist şi prezentarea legitimaţiilor de serviciu, toate cele 10 persoane au precizat că au luat la cunoştinţă despre cazurile de furturi prin împrietenire şi înşelăciunile prin metoda ,,accidentul”, însă nu concep ca lor să li se poată întâmpla o asemenea situaţie.
Totuşi, uşurinţa cu care în doar câteva minute persoanele au furnizat un număr atât de mare de date personale unor necunoscuţi, ne face să continuăm şi să intensificăm aceste activităţi de informare, inclusiv prin demararea celor două campanii”, au transmis reprezentanții Poliției Județene.
Intră acum și în grupul de