Intră acum și în grupul de
După cinci ani în care a fost lăsată de izbelişte în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei, din apropierea cimitirului Pacea, statuia domnitorului Petru I Muşat a fost readusă, vineri dimineața, în centrul municipiului Suceava.
Monumentul din bronz a fost amplasat pe un soclu, realizat de firma General Construct, lângă Palatul Administrativ.
Consilierii locali suceveni au aprobat în ședința ordinară de CL de joi, 26 martie, indicatorii tehnico – economici de reamplasare cu caracter provizoriu a statuii Petru I Mușat în parcul din fața intrării laterale a Palatului Administrativ.
Amplasamentul final al statuii va fi în zona Curții Domnești, sit arheologic ce va fi supus unor studii, proiecte de restaurare și reconfigurare majore, de lungă durată.
Statuia lui Petru I Muşat din Suceava este un monument din bronz închinat voievodului care a domnit în perioada 1375-1391, Monumentul a fost realizat de sculptorul Paul Vasilescu şi dezvelit în anul 1976 în municipiul Suceava şi îl înfăţişează pe voievod în picioare, cu sabia în mâna dreaptă, apropiată de picior.
Statuia elogiază personalitatea voievodului Petru I Muşat, cel care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava şi din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetăţii de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum şi a oraşului Suceava (18 august 1388).
De numele voievodului sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-Iea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Şcheia, Curtea Domneasca din Suceava şi Biserica Mirăuţi.
Statuia a fost amplasată iniţial în Piata 22 Decembrie, lângă Casa de Cultură, în centrul oraşului şi a fost mutată temporar în decembrie 2010, până la finalizarea lucrărilor de construire a parcării subterane din piaţa centrală a oraşului.
Statuia Iui Petru I Muşat din Suceava a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.
Intră acum și în grupul de