Intră acum și în grupul de
Uniunea Polonezilor din România organizeaza la Suceava, a IX-a editie a „Zilelor Culturii Polone”. Manifestare intrata în traditie si menita sa evidentieze caracterul multietnic al Bucovinei precum si relatiile multiseculare româno-polone are loc în perioada 6-9 septembrie. Presedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a precizat ca, în cadrul manifestarilor va avea loc o conferinta stiintifica internationala cu participarea unor cercetatori si cadre universitare din România (Iasi, Bucuresti, Constanta, Târgoviste, Suceava), Polonia (Cracovia, Poznan, Kacowice, Torun, Szczecin, Varsovia), Moldova (Chisinau, Balti) si Ucraina- Cernauti.
„Conferinta de anul acesta cu titlul -Comunitatea popoarelor si culturilor. În lumea relatiilor polono-române- se desfasoara sub deviza traditionala -Mai aproape unii de altii-, organizata fiind pe patru sectiuni: În lumea istoriei, În lumea literaturii si culturii, În lumea problematicii minoritatilor nationale si o sectiune prilejuita de împlinirea a 60 de ani de la repatriere si 165 de ani de la asezarea Muntenilor polonezi în Poiana Micului. În total vor fi sustinute 47 de referate” a precizat deputatul prin intermediul unui comunicat de presa.
Vor mai avea loc lansari de carte si vernisarea a doua expozitii – una de afise „Tratatul de la Roma ca veriga a procesului integrarii europene” si alta de fotografii „Wieliczka necunoscuta”.
Comunitatea poloneza din Poiana Micului împlineste 60 de ani de la repatriere, astfel ca pe data de 8 septembrie în localitate vor fi prezente doua grupuri de repatrianti sau urmasi ai acestora din Pilawa Dolna si Zlotnik. Sâmbata vor avea loc si manifestari dedicate celor 165 de ani de la venirea Muntenilor polonezi în Poiana Micului. În biserica cu hramul Preasfânta Inima a lui Iisus va fi dezvelita o inima comemorativa, de asemenea va fi sfintita noua Casa Polona.
Duminica va avea loc Sarbatoarea Roadelor (Dozynki) în satul Solonetu Nou unde vor fi amenajate standuri ale comunitatilor poloneze din Bucovina, dar si ale altor comunitati.
„Întregul program al manifestarilor din cadrul zilelor Culturii Polone este o dovada ca polonezii din România, care pastreaza spiritul polonez, limba, religia si traditiile înaintasilor, vor sa fie o punte între România si Polonia în scopul apropierii celor doua popoare, al cunoasterii reciproce si al întelegerii istoriei lor comune.”
Intră acum și în grupul de