Intră acum și în grupul de
Camera de Comerț și Industrie Suceava a organizat, vineri, la Conacul Domnesc, Gala Excelenţei în Afaceri 2015. Evenimentul a devenit unul de referinţă pentru comunitatea de afaceri din județul Suceava, constituind cartea de vizită a succesului şi a performanţei în afaceri.
În fiecare an, CCI Suceava identifică, promovează și premiază, în cadrul evenimentului, societăţile capabile să funcţioneze la parametri înalţi de eficienţă şi care au obţinut constant performanţe de-a lungul anilor.
Ediţia din acest an a reprezentat un moment de rememorare şi evaluare a timpului care a trecut şi a muncii depuse, cu greutăţile şi împlinirile ei. Topul Firmelor este, de altfel, un barometru al realităţii economice judeţene şi o recunoaştere a meritelor şi reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut în anul în care s-a scurs, în ciuda obstacolelor întâmpinate.
Acest an a reprezentat, în plus față de anii trecuți, un motiv de sărbătoare având în vedere împlinirea a 165 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Meserii a Bucovinei şi 25 de ani de la reluarea activității – după perioada comunistă. Momentul a fost marcat în cadrul Galei Excelenței în Afaceri prin discursul directorului general al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, care a trecut în revistă principalele momente istorice din dezvoltarea sistemului cameral românesc.
De asemenea, în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri 2015 au fost acordate Trofee de Excelenţă şi Premii Speciale pentru a răsplăti elementele cheie de diferenţiere pe piaţă, continuitatea în activitate, eficienţa, calitatea şi competitivitatea.
„Îmbucurător este faptul că numărul firmelor care îndeplinesc criteriile de participare la Topul Firmelor, stabilite prin aplicarea unui soft unitar la nivel naţional, este într-o permanentă creştere, evenimentul fiind organizat de toate camerele de comerț și industrie în conformitate cu prevederile art. 4, lit. m din Legea nr. 335/2007 privind camerele de comerț și industrie. Evaluarea nivelului de performanţă şi stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate şi grupe de mărime a firmelor, se realizează de către Comisiile pentru elaborarea Topului Firmelor, în baza unei metodologii. La nivel teritorial sunt prevăzute următoarele domenii ale Topului: Cercetare – Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură şi Industrie Alimentară; Construcţii; Servicii; Comerţ, Export, Turism, împărţirea domeniilor pe grupe de activitate realizându-se în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate, declarat pe propria răspundere a firmelor în situaţiile financiare anuale. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și eficienţa utilizării capitalului angajat.
Comparând situaţia înmatriculărilor, precum şi rezultatele companiilor la nivel general se poate observa că numărul total al înmatriculărilor agenților economici a scăzut cu 24,59% în 2014, cea mai importantă scădere se înregistrează la înmatricularea de PFA, II și IF – o scădere de aproximativ 38,57% faţă de anul 2013. Numărul de radieri a scăzut, de asemenea, în anul 2014 faţă de anul precedent cu un procent de aproximativ 4,76%.
Pentru a prezenta evoluţia principalilor îndicatori ai societăţilor au fost avute in vedere toate societățile care au depus Situațiile Financiare Anuale pentru anul 2014, cu precizarea că acele societăți care şi-au suspendat activitatea au obligaţia de a depune Declarație de inactivitate. Prin urmare, se observă că a scăzut numărul societăţilor care au depus bilanțul cu aproape 6% faţă de anul 2013; trend invers l-a înregistrat cifra de afaceri netă – o creștere cu 3,88%, de la 12.251,95 milioane lei în 2013 la valoarea totală de 12.727,65 milioane lei în 2014. În 2014 a crescut și valoarea profitului curent obţinut de către societăţile din judeţul Suceava cu peste 4 procente, la fel și rata profitului (2,67% – rata profitului în anul 2014). Numărul mediu de salariaţi a scăzut de la 62.594 în 2013 la 58.495 în 2014 (o scădere cu 6,55%). Se constată o creștere a productivității medii a muncii cu 11,22% adică o valoare de 218.000 lei pe salariat.
Referitor la distribuţia domeniilor de activitate şi contribuţia acestora la realizarea indicatorilor economico-sociali în anul 2014, se constată următoarele: numărul cel mai mare de societăţi activează în domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 4.755 societăţi, urmat de Industria prelucrătoare cu 1.542 societăţi și Construcţii cu 1.456 societăţi. Companiile din Industria prelucrătoare au avut în anul 2014 o cifră de afaceri netă totală de peste 4.403,89 mil. lei şi un profit curent de 153,57 mil. lei, companiile din categoria Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor au obţinut a doua poziţie în ceea ce privește cifra de afaceri netă cu o valoare de 4.249,43 mil. lei, urmate de firmele din domeniul Transportului și depozitării cu 1.474,14 mil. lei;
În ceea ce privește profitul curent companiile din Industria prelucrătoare au avut în anul 2014 un profit curent de 153,57 mil. lei, a doua poziție în clasament este ocupată de companiile care activează în domeniul Construcțiilor, cu un profit în valoare de 51,85 mil. lei, a treia poziție aparținând firmelor din domeniul Transport și depozitare cu valoarea profitului de 45,97 mil. lei.
Ierarhia se modifică radical în ceea ce priveşte rata profitului, pe primul loc situându-se companiile din Intermedieri financiare şi asigurări, domeniu ce înregistrează o rată a profitului de 41,80%, pe următoarele poziţii în ceea ce priveşte rata profitului se situează companiile din categoria Activități profesionale, științifice și tehnice (20,05%), cele care desfăşoară activități în domeniul Sănătate și asistență socială (19,18%) sau informații și comunicații (14,23%).
Se observă faptul că domeniile cele mai profitabile au şi un număr ridicat de salariaţi: cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare (16.887 salariaţi), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15.646 salariaţi), Construcţii (6.965 salariaţi) și Transport și depozitare (5.743 salariați), iar cele mai productive companii sunt ele care activează în următoarele domenii: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – o productivitate medie a muncii de 0,27 mil. lei/salariat, Industria prelucrătoare, precum și companiile din Transport și depozitare – 0,26 mil. lei/salariat şi Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 0,24 mil. lei/salariat.
Rezultatele pozitive obţinute de către companii în anul 2014 reprezintă un motiv de bucurie pentru mediul economic sucevean, iar Gala Excelenţei în Afaceri 2015 și-a propus, și sperăm că a reușit, să încununeze acest succes.
Camera de Comerţ şi Industrie Suceava adresează felicitări tuturor firmelor nominalizate anul acesta în Topul Firmelor, considerând că acestea sunt cele care ne fac cinste şi dau măsura dezvoltării economice a judeţului și mulțumește partenerilor principali SIVECO ROMÂNIA și EXPERT MUSIC, sponsorilor Carpathian Springs, Rio Bucovina, Real, Promoart, Selgros, AutoSchunn, Generali, Banca Transilvania și Groupama, precum și partenerilor media pentru contribuția acestora la buna desfășurare a evenimentului”, a declarat Lucian Gheorghiu.
Vă prezentăm lista completă a trofeelor de excelenţă şi a premiilor speciale acordate în cadrul evenimentului.
TROFEE DE EXCELENȚĂ
TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU CEA MAI MARE CIFRĂ DE AFACERI ÎN ANUL 2014
EGGER ROMÂNIA SRL RĂDĂUȚI
TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU MANAGERUL ANULUI 2014
LUCIAN BANCIU – EGGER ROMÂNIA SRL
TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU ANGAJATORUL ANULUI 2014
GRUPUL HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER
TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU CALITATE
MARELBO PROD-COM SRL
TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU 20 ANI DE ACTIVITATE
CALCARUL SA
KILLER SRL
MEVAROM IMPEX SRL
PARTENERI PRINCIPALI
SIVECO ROMÂNIA
EXPERT MUSIC
SPONSORI
CARPATHIAN SPRINGS SRL
RIO BUCOVINA SRL
REAL HYPER MAGAZINE SRL
PROMOART SRL
SELGROS CASH & CARRY SRL
AUTO SCHUNN SRL
GENERALI SUCEAVA
GROUPAMA SUCEAVA
BANCA TRANSILVANIA
PREMII SPECIALE
TROFEELE SPECIALE PENTRU PARTENERIATUL CU CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SUCEAVA IN ANUL 2014
AC MOBILE SRL
AUTOSERVICE SRL
ASSIST SOFTWARE SRL
BERMAS SA
BETTY ICE SRL
BILCO TRADING SRL
CONFANA INDUSTRIES SRL
CON BUCOVINA SA
CORSEM IMPEX SRL
CONSULTING GROUP SRL
DAREX AUTO SRL
DRU-PO SRL
DELTAFARM SRL
DORNA TURISM SA
ECUATOR SRL
FLAGA LPG SA
GENERAL CONSTRUCT SRL
INTUS SRL
LOIAL IMPEX SRL
LOVERS ROMÂNIA SA
NICOLIS PRODCOM SRL
MOLDPROIECT ASD SRL
PRIMAGRA SRL
RAILEX SRL
RNP – DIRECȚIA SILVICĂ SUCEAVA
SAVCOM SRL
SAMI PLASTIC SA
U.C.T. SA
SOGEM PRODUCTION SRL
SUPERSTAR SRL
TEST PRIMA SRL
URSA MARE COMPROD SRL
TROFEUL SPECIAL PENTRU SUPORT MEDIA ÎN ANUL 2014
BUCOVINA TV SUCEAVA
INTERMEDIA SUCEAVA
CRAI NOU SUCEAVA
MONITORUL DE SUCEAVA
OBIECTIV DE SUCEAVA
VIVA FM SUCEAVA
Intră acum și în grupul de