Intră acum și în grupul de
Ministrul Economiei si Finantelor a prezentat joi, în sedinta Guvernului strategia energetica, document pe care ministerul l-a elaborat dupa o consultare ampla cu toti factorii interesati, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului. „Obiectivul general al strategiei energetice îl constituie asigurarea necesarului de energie electrica atât pe termen mediu, cât si pe termen lung, la un pret mai scazut”, a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Seful Executivului a aratat ca strategia energetica pe termen lung reprezinta o necesitate pentru România, subliniind ca si la nivelul UE exista o preocupare importanta pentru o strategie energetica comuna.
Primul-ministru a afirmat ca obiectivele principale ale strategiei acopera securitatea energetica, dezvoltarea durabila si competitivitatea sectorului energetic. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca strategia îsi propune sa ofere resursele energetice pentru sustinerea dezvoltarii economice. Ministrul Varujan a subliniat ca pâna în 2020 se preconizeaza o dublare a productiei de energie electrica, efortul investitional pâna la acea data fiind estimat la cel putin 35 miliarde de euro. “Strategia asuma realizarea unor proiecte importante, printre care reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, statia de pompare de la Tarnita, construirea unei amenajari hidroenergetice de pe râul Tisa” a afirmat Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei a aratat ca strategia fixeaza un calendar, proiectele legislative si efoturile financiare care trebuie pe care le presupune realizarea acesteia. “În 90de zile vom avea evaluarea de mediu, evaluarea va avea un termen de 45 de zile pentru dezbatere public, iar concluziile acestei evaluari vor deveni parte integranta a strategiei. Facem apel la ONG-uri sa contribuie la acesta dezbatere publica si la colegii din politica sa consulte aceasta strategie, astfel încât dezbaterile sa fie la obiect” a mai spus ministrul Vosganian. Seful Executivului a mai declarat ca Guvernul evalueaza posibilitatea crearii unei noi companii în domeniul energiei electrice, care ar putea sa regrupeze componentele de productie si componentele de distributie ramase înca neprivatizate. Compania va trebuie sa respecte regulile europene de separare a celor trei sectoare: de productie, transport si distributie. „Noua entitate va permite României sa îsi pata atinge cele trei obiective pe care le-am enuntat la început, mai ales în ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice si capacitatea de a se implica în luarea unor decizii strategice privind viitorul în domeniul energiei” a afirmat premierul Tariceanu.
Primul-ministru a anuntat ca saptamâna viitoare va avea loc o discutie pe aceasta tema cu factorii implicati în piata energiei: Ministerul Economiei, Autoritate de Reglementare a Energiei, producatorii din domeniul, nuclear si termo si cele trei companii de distributie ramase neprivatizate. „Vreau ca aceasta companie pe care urmeaza sa o definim sa devina un actor puternic în plan intern si în plan regional. Daca ne uitam cu atentie o sa vedem ca tarile din jurul nostru au astfel de companii puternice. Am sa încep cu CEZ din Cehia, care este cea mai mare companie din sud –estul Europei. Are 60% capital de stat în momentul de fata, cifra de afaceri uriasa, profit de peste 1 miliard de euro, anul trecut. Este un actor care îsi permite sa se dezvolte, sa reprezinte coloana vertebrala a economiei din tara respectiva si sa joace în plan regional alaturi de alti mari actori europeni cum ar fi Enel sau firme din Spania si Germania”, a argumentat primul-ministru.
Intră acum și în grupul de