Intră acum și în grupul de
„Modificarile pe care le-am operat astazi sunt modificari procedurale. Nu este vorba de conditiile de acordare ci despre modificari procedurale care vor duce la urgentarea procesului, la simplificarea lor si la o comunicare mai buna între solicitanti si autoritati”, a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la finalul sedintei de Guvern. Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Guvernului, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat la finalul sedintei de Guvern ca primul element de noutate al actului normativ este modificarea componentei Comisiei pentru cetatenie.
Daca pâna acum cererile de acordare a cetateniei române erau acordate de o Comisie formata din judecatori de la Tribunalul Bucuresti, prin noile reglementari, aceasta comisie va fi formata din consilieri juridici asimilati magistratilor. Masura are scopul de a eficientiza activitatea acestei Comisii, membrii ei urmând sa se dedice mai mult lucrarilor acestui organism, în timp ce judecatorii de la Tribunalul Bucuresti nu puteau efectua aceasta activitate permanent, ei fiind implicati si în activitatea de instanta. Daca în vechiul sistem Comisia se întrunea o data sau maxim de doua ori pe saptamâna, noua Comisie va lucra permanent, a mai spus Chiuariu.
De asemenea, o alta masura care urmareste simplificarea procedurilor este renuntarea la acordarea cetateniei române prin Hotarâre de guvern, asa cum se întâmpla în prezent. Noul act normativ prevede ca cetatenia româna se acorda prin Ordin al ministrului justitiei la propunerea Comisiei pentru acordarea cetateniei. Aceasta procedura este mult mai rapida decât adoptarea unei Hotarâri de guvern, a subliniat ministrul justitiei. Ordinul ministrului justitiei va putea fi contestat în contencios administrativ. În scopul facilitarii accesului la instanta a solicitantilor, acestia vor putea ataca ordinul la curtea de apel în raza teritoriala unde îsi au resedinta, a mai spus Tudor Chiuariu.
Ministrul a mai declarat ca prin noua Ordonanta se simplifica si procedura de completare a dosarului de acordare, redobândire sau retragere a cetateniei. Potrivit actualei legi, în cazul în care nu sunt depuse toate actele doveditoare, Comisia invita peti?ionarul pentru completarea actelor, iar neprezentarea nejustificata a acestuia la doua termene consecutive atrage respingerea cererii ca nesustinuta. Cu noul act normativ, dosarul va putea fi completat prin corespondenta, fara a fi nevoie sa se prezinte petitionarul la Comisie, în termen de 6 luni de la primirea unei solicitari în acest sens. Se scurteaza si termenul de depunere a juramântului de credinta fata de România.
Daca în vechea lege aceasta ceremonie se organiza la sase luni, acum termenul va fi de maxim trei luni de la data publicarii Ordinului ministrului justitiei în Monitorul Oficial. Tudor Chiuariu a mai precizat ca noul act normativ reglementeaza si situatiile speciale ale persoanelor care, din cauza unui handicap, nu se pot deplasa sa depuna juramântul de credinta în vederea dobândirii cetateniei române. Aceste persoane vor obtine cetatenia direct, o data cu publicarea Ordinului ministrului justitiei în Monitorul oficial. Ministrul Chiuariu a precizat ca „de la începutul lui 2007 pâna acum s-a acordat cetatenia româna unui numar de 183 de persoane”.
Intră acum și în grupul de