Intră acum și în grupul de
Până la sfârşitul lunii noiembrie, întregul proiect de închidere a gropilor de gunoi neconforme din judeţ, finanţat prin POS Mediu, va fi finalizat, cu şapte luni înaintea termenului prevăzut iniţial, a estimat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a inspectat lucrările de închidere la groapa de gunoi a municipiului Suceava şi a constatat că acestea sunt în grafic.
Şeful administraţiei judeţene a anunţat că, la încheierea proiectului privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), implementat în judeţ prin POS Mediu, va fi creat un site web special pentru vizualizarea atât a activităţii din cele două depozite ecologice construite nou, dar şi a gropilor neconforme închise, în aceste zone urmând să fie amplasate camere web.
Totodată, vor fi prezentate în timp real datele înregistrate de aparatura instalată pentru monitorizarea levigatului rezultat din aceste depozite de deşeuri.
El a spus că astfel atât sucevenii cât şi turiştii vor putea vedea că în Bucovina există o atenţie deosebită pentru protejarea mediului.
Preşedintele CJ Suceava consideră că astfel va putea fi prezentat şi un exemplu de bună practică în implementarea acestui tip de proiect în condiţiile în care, în ţară, sunt numeroase judeţe care nu reuşesc să finalizeze proiectele şi riscă să înapoieze banii primiţi de la Comisia Europeană.
Nechifor a declarat că, în ceea ce priveşte depozitul ecologic de la Moara, unde există o întârziere de peste un an de dare în folosinţă din cauză că nu s-au finalizat testările staţiei de epurare a levigatului, are informaţii că săptămâna viitoare acestea vor fi încheiate şi că ar putea fi recepţionat.
El a mai spus că ulterior se va începe procedura de selecţie a operatorului acestui sistem de management al deşeurilor, dar că s-a constatat că în ţară există un interes redus din partea firmelor private să preia un asemenea serviciu.
Nechifor a precizat că a discutat situaţia cu ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, şi că s-a ajuns la concluzia că ar trebui modificată legislaţia astfel încât autoritatea locală să poată înfiinţa un serviciu public care să gestioneze această activitate.
Preşedintele CJ Suceava a atras atenţia primarilor din localităţile sucevene care nu şi-au achitat cofinanţarea de 2 la sută, la acest proiect, că ar trebui să prevadă sumele necesare la rectificarea bugetară, întrucât altfel riscă să fie atacate în instanţă pentru recuperarea acestor fonduri.
Asocierea formată între firmele SUCT SA Suceava, Aglomacha Empresa Constructora SA Spania şi Consul ABC SRL Iaşi realizează închiderea celor şapte depozite de gunoi care sunt în prezent în Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc cu 39,4 milioane de lei, gradul de realizare fiind de aproape 85 la sută.
Proiectul este inclus în Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor din judeţul Suceava, care este finanţat prin POS Mediu cu suma de 218,04 milioane de lei şi care mai include construcţia a două depozite ecologice, unul pentru zona de şeş, în comuna Moara lângă municipiul Suceava care urmează să fie recepţionat şi unul la Pojorâta, pentru zona de munte, care este realizat în proporţie de circa 90 la sută.
Toate investiţiile prin acest proiect trebuie să fie finalizate până la 31 decembrie 2015.
Intră acum și în grupul de