Intră acum și în grupul de
La Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava se va organiza, lunar, un Consiliu medical lărgit în care vor fi prezentate şi discutate cazurile deosebite şi complexe rezolvate la Suceava, iar în primul consiliu, desfăşurat, marţi, a fost prezentată o procedură de neuroradiologie intervenţională realizată, în premieră, în regiunea Moldova, de o echipă de medici.
Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, marţi, că în această unitate va fi organizat, lunar, un Consiliu medical lărgit în care vor fi prezentate cazurile deosebite rezolvate de medicii spitalului.
El a explicat că la SJU Suceava a avut loc un proces de înnoire şi dotare cu tehnică şi aparatură de ultimă generaţie, iar medicii profesionişti ai spitalului îşi doresc “să pună tehnica la treabă”, arătând că prestigiul unui spital se realizează prin calitatea muncii personalului medical.
Brădăţan a spus că la SJU Suceava este nevoie de o echipă medicală pluridisciplinară, în cadrul căreia medicii să comunice şi să ia cea mai bună decizie pentru pacienţi.
“Nu există boli, ci bolnavi care au afecţiuni ce evoluează în mod diferit, la care pot apărea complicaţii diferite. La SJU Suceava e nevoie de o echipă pluridisciplinară care să se ocupe de pacient, pentru un rezultat cât mai bun”, a spus Brădăţan.
Medicul Mihai Creţeanu Jr., specialist în radiologie intervenţională, a declarat, marţi, că la trei ani de la înfiinţarea Serviciului de Radiologie Intervenţională la SJU Suceava se doreşte prezentarea echipei multidisciplinare, un concept despre care se vorbeşte tot mai mult în medicină, dar şi prezentarea unui caz rezolvat cu succes de o echipă din care au făcut parte medici din specialităţile neurologie, radiologie, cardiologie, ATI, neuroradiologie intervenţională şi asistenţi medicali.
El a spus că, în cursul săptămânii trecute, a fost efectuată, în premieră, pentru SJU Suceava, dar şi pentru regiunea Moldova, o procedură neuroradiologică intervenţională, în cadrul căreia s-au montat un stent modificator de flux sanguin, format din 64 de fire, dar şi două spirale, unei paciente în vârstă de 45 de ani, din Gura Humorului, care a fost diagnosticată cu anevrism cerebral gigant, fără posibilitatea de a fi abordat neurochirurgical.
Medicul Mihai Creţeanu a spus că pacienta a fost externată la trei zile după intervenţie, iar în a patra zi şi-a reluat activitatea obişnuită.
Creţeanu a precizat că această intervenţie, ce a durat în total o oră şi jumătate, a fost necesară pentru a se evita riscul ruperii anevrismului şi a fost realizată împreună cu medicul primar radiolog Ştefăniţă Dima din Bucureşti, cu competenţe în radiologie și neuroradiologie intervenţională şi care are la activ rezolvarea a peste 300 de anevrisme, peste 90 de malformații arteriovenoase și câteva zeci de tumori cerebrale.
“La Suceava am dat drumul la programul de acțiune prioritară al Ministerulului Sănătății pentru tratamentul accidentului vascular cerebral. Spitalul Județean Suceava a fost introdus în program de anul acesta, prin efortul unei echipe de neurologi”, a spus Creţeanu subliniind că pacienții diagnosticaţi cu accident vascular ischemic acut vor beneficia de cel mai performat tratament și care se face oriunde în lume.
El a precizat că la SJU Suceava există deja un aparat angiograf, iar cel de-al doilea urmează să ajungă, lucrările de amenajare pentru spaţiul destinat noului aparat urmând să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.
La rândul său, şeful Secţiei de Neurologie al SJU Suceava, medicul Daniela Neagu, a prezentat cazul pacientei din Gura Humorului, care a fost transferată la SJU Suceava de la Spitalul orăşenesc Gura Humorului, cu observaţie de accident vascular cerebral, prezentând stare confuzională şi tulburare de echilibru majoră la internare.
Medicul neurolog sucevean a spus că în urma investigaţiilor efectuate s-a constatat că pacienta avea un anevrism gigant, care dădea simptome prin compresiune.
Neagu a mai spus că starea pacientei s-a îmbunătăţit sub tratament medicamentos şi a prezentat acest caz Serviciului de Radiologie Intervenţională pentru a fi analizat din punct de vedere endovascular.
Referindu-se la costul unei astfel de intervenţii, medicul Mihai Creţeanu Jr. a spus că, de regulă, urgenţele sunt rezolvate gratuit, dar că din cauza costurilor mari pentru unele materiale, au fost situaţii când o parte din cheltuieli au fost suportate şi de pacienţi, cum a fost şi în cazul pacientei din Gura Humorului.
El a explicat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava contribuie financiar cel mai mult pentru tratarea şi rezolvarea acestor cazuri, o altă parte din fonduri provine din alocarea prin programul naţional de radiologie intervenţională, iar o altă parte prin programul de acţiune prioritară derulat de Ministerul Sănătăţii pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale şi doar atunci când costul materialelor nu poate fi acoperit total din aceste surse de finanţare, pacientul suportă o parte din cheltuieli.
Intră acum și în grupul de