Intră acum și în grupul de
Centrul Cultural „Bucovina” a fost sfințit și inaugurat vineri, 30 octombrie, în prezența oficialităților sucevene, în frunte cu primarul municipiului, Ion Lungu. În cadrul instituției vor funcționa Cinematograful „Modern”, Teatrul municipal „Matei Vişniec” şi Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu”.
La slujba de sfințire ce a fost oficiată de cinci preoți suceveni au luat parte prefectul Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor, parlamentarii Sanda-Maria Ardeleanu, Steliana Miron, Gheorghe Flutur, Ioan Balan, Ștefan Băișanu, Constantin Galan, Ghervazen Longher, viceprimarii Sucevei Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei, consilieri locali, dar și alți reprezentanți din administrație.
După oficierea ceremoniei religioase, primarul Ion Lungu a ținut să aducă mulțumiri celor care au pus umărul pentru realizarea investiției culturale, arătând că proiectul a demarat în 2007, atunci când Guvernul a transferat în mod gratuit municipalității Cinematograful Modern.
„Am reușit să transferăm acest cinematograf în 2007, după care împreună cu domnul președinte Gheorghe Flutur, în 2008, când dumnealui câștigase președinția Consiliului Județean, am convenit împreună să modernizăm acest cinematograf și să facem o clădire mai mare în care să își desfășoare activitatea instituții ale Consiliului Local și ale Consiliului Județean”, a declarat Lungu.
El a evidențiat faptul că Gheorghe Flutur a avut o contribuție esențială pentru începerea lucrărilor de modernizare a clădirii, parlamentarii PDL de la acea vreme obținând finanțare de la Guvern pentru realizarea investiției.
„Domnul Flutur a avut o contribuție esențială la pornirea lucrărilor aici și trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, la vremea respectivă, la inițiativa dumnealui parlamentarii PDL au făcut amendamente și am obținut niște bani de la Guvern, suma de 3 milioane de lei”, a precizat primarul Sucevei, mulțumindu-le și parlamentarilor Ioan Balan, Sanda-Maria Ardeleanu, Orest Onofrei, Dumitru Pardău și Dan Gabriel Gospodaru.
De asemenea, primarul Ion Lungu le-a mulțumit și consilierilor locali care au sprijinit și aprobat proiectele, dar și preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, pentru că Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava și-a desfășurat activitatea în incinta Dom Polski.
Mai mult, edilul orașului a ținut să menționeze faptul că înainte de a începe festivitatea de inaugurare a Centrului Cultural Bucovina a fost felicitat telefonic de maestrul Matei Vișniec.
„Un etaj este dat deja Teatrului „Matei Vișniec” și vreau să vă spun că acum cinci minute m-a sunat maestrul, m-a felicitat și mi-a spus că este alături de noi în toate acțiunile municipalității, inclusiv ca și ambasador, în măsura în care dă Doamne să fie așa, al Capitalei Culturale Europene la Suceava.Vreau să îi mulțumesc pe această cale că ne-a dat această posibilitate, să-i folosim numele, în niște condiții de performanță culturală, lucru care se va întâmpla în perioada următoare și vom dovedi acest lucru”, a mai arătat Ion Lungu.
La rândul său, senatorul Gheorghe Flutur a ținut să mulțumească pentru invitația de a participa la inaugurarea instituției culturale, transmițându-le autorităților locale și județene să demareze proiecte și să aibă satisfacția că acestea se vor inaugura.
„Este unul dintre copiii mei și ai lui Ion Lungu acest proiect. Îmi aduc aminte, dincolo de demersurile dumneavoastră, domnule primar, de a transfera acest cinematograf, că ideea unui Centru Cultural al Bucovinei s-a născut pentru că Ansamblul „Ciprian Porumbescu” pierdea spațiul de la Dom Polski și noi nu aveam un spațiu, ne comparam totodeauna cu Botoșaniul”, a spus Gheorghe Flutur.
El a mai arătat că proiectul făcea parte din axa centrul Sucevei – Cetatea de Scaun ce avea în vedere și Curtea Domnească, strada Armenească, Suceva istorică în general.
„Fie că vorbim de aeroport și dezbatem cine a făcut aeroportul, până la urmă pentru suceveni e important. Fie că vom inaugura Cetatea de Scaun, pe care la fel am demarat-o și nu a fost simplu, practic acela este kilometrul zero al culturii. Să nu uităm Catedrala din Suceava care înseamnă o oglindă și o carte de vizită uriașă pentru ortodoxia română. Sincer, eu vă felicit și doresc ca aici să se nască foarte multe acte culturale. Asta înseamnă o piatră de temelie pentru pretenția noastră de Suceava capitală culturală europeană”, a menționat Gheorghe Flutur.
Prefectul Sucevei, Constantin Harasim, a felicitat autoritățile locale pentru finalizarea obiectivului cultural, arătând că și în urmă cu 50 de ani cinematograful era unul deosebit.
„Trăim un moment important, un moment în care redeschidem acest obiectiv. Sunt printre cei care acum 50 de ani veneau la filme la acest cinematograf modern, era cel mai deosebit cinematograf din orașul Suceava, târgul Suceava la vremea respectivă. Țin să-l felicit pe domnul primar și pe întreg Consiliul Local care s-a preocupat”, a spus Constantin Harasim.
Potrivit primarului Sucevei, costurile investiției se ridică la 15 milioane de lei, din care 3 milioane de lei au provenit de la Guvern, restul fiind din bugetul Primăriei.
Începând de duminică, sucevenii vor putea vedea la Cinematograful Modern filmele 3D „Everest”, „Jurasic World” şi „Minions”, bilete fiind puse în vânzare imediat după festivitatea de inaugurare.
Cele trei filme apărute în acest an vor putea fi vizionate până în data de 15 noiembrie, prețul unui bilet la film fiind de 5 lei pentru „Minions” și de 10 lei pentru „Jurasic World” și „Everest”.
Programul de difuzare este zilnic, de la ora 10.00, pentru „Minions”, de la ora 14.00 urmând să ruleze „Jurasic World”, iar de la ora 18.00 filmul „Everest”. Mai mult, în weekend, filmul „Everest” va fi proiectat și de la ora 21.00.
Sucevenii vor putea cumpăra bilete sâmbătă, 31 octombrie, între orele 11-13, iar duminică, 1 noiembrie, începând cu ora 08.00.
Cinematograful Modern din centrul municipiului Suceava are o capacitate de 300 de locuri, însă vor fi folosite 262 de locuri, iar ecranul de proiecție este unul de ultimă generație, cu rezoluție 4K.
Intră acum și în grupul de