Intră acum și în grupul de
Circa o sută de persoane au participat miercuri seara, în municipiul Suceava, la un marș pașnic de doliu, în memoria victimelor din Clubul Colectiv din Capitală. Tineri în special, manifestanții s-au mobilizat pe rețelele de socializare și și-au dat întâlnire în fața Primăriei, de unde au pornit înspre Prefectură.
Trebuie menționat faptul că jandarmii i-au avertizat pe suceveni să nu scandeze lozinci de protest având în vedere scopul marșului.
„Înțeleg că sunteți în asentimentul celor care au murit la Clubul Colectiv. În cazul în care veți striga alte mesaje, de demisie, veți fi sancționați conform legii”, le-a atras atenția unul dintre jandarmii care au asigurat desfășurarea evenimentului.
Deși inițial numărul celor care s-au mobilizat în fața Primăriei Suceava, la ora evenimentului, ora 18.00, a fost unul considerabil de mic, circa zece persoane, ulterior s-au alăturat și alte persoane Marșului Tăcerii.
Tinerii au aprins candele în fața instituției, iar unii dintre ei au strigat fluturând tricolorul că „România e țara mea și nu vreau să plec din ea!” și „O dorință sinceră: România liberă!”.
Încolonați, cu drapelul României în mâini, cu pancarte pe care au scris „Suceava în doliu”, „Corupția ucide”, „Colectiv, împreună rezistăm” sau „The day we give in is the day we die (ziua în care cedăm este ziua în care murim – n.r.), tinerii au plecat într-un marș sobru până la Prefectură, după care s-au oprit în Parcul Central, la Monumentul Eroilor unde au spus rugăciunea „Tatăl nostru”.
Mai mult decât un simplu marș, tinerii au făcut un apel de ajutorare a victimelor care se află în spitale și se zbat între viață și moarte.
„Cel mai important este să donați. Trebuie să ne gândim că sunt oameni în spital care se chinuie și o să se chinuie mult. Încercăm să le spunem oamenilor că ne-au murit prieteni multora dintre noi, deși suntem departe de București. Trebuie să punem mână de la mână și să-i ajutăm pe cei care mai sunt în viață”, a declarat o participantă la marșul de doliu.
O altă tânără a menționat că tragedia din clubul bucureștean a luat viețile unor persoane mult prea devreme și că sucevenii vor ieși în stradă și în zilele următoare.
„Vom ieși până se va face dreptate. Pentru noi dreptate este să fim în siguranță în orice instituție, în primul rând. Și în Suceava există instituții în care, din punctul nostru de vedere, controlul este făcut în acte”, a susținut tânăra.
Și o altă persoană care a ieșit în stradă pentru a-și exprima solidaritatea față de cei din Capitală a susținut că până la momentul tragediei nu s-a gândit că vreo nenorocire s-ar putea întâmpla într-un spațiu frecventat de mii de persoane.
„Sinceră să fiu, până acum nu mi-am pus această problemă. Acum că s-a întâmplat o tragedie am început să mă gândesc la mai multe aspecte înainte să ies în oraș. Sper să dea roade controalele, cred că ar fi mai bine dacă s-ar pune accent pe închiderea unor localuri decât să li se dea amenzi administratorilor”, a subliniat o altă tânără.
Marșul de doliu s-a încheiat după circa o oră, fără incidente, participanții retrăgându-se spre casele lor.
Intră acum și în grupul de