Intră acum și în grupul de
Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă din nou să rămână fără apă caldă şi căldură, după ce producătorul de energie termică din Suceava, Bionergy SRL, a anunţat că nu mai poate suporta finanţarea achiziţia de masă lemnoasă pentru producerea agentului termic.
Într-o adresă transmisă luni Primăriei Suceava, Bioenergy arată că societatea a finanţat, prin efort propriu, un timp îndelungat, asigurarea încălzirii şi apei calde menajere în municipiu şi subliniază că situaţia dificilă a fost generată de firma de distribuţie Termica SA, care este în faliment şi că până în 30 iunie 2015, când a fost anunţat falimentul, valoarea facturilor neîncasate se ridică la 20 de milioane de lei, iar alte sume importante au fost chetuite de producător după 1 iulie şi până în prezent.
Firma reiterează că furnizează energie termică la cel mai mic preţ din ţară, de 116 lei/gcal.
În adresă se mai arată că situaţia financiară critică a societăţii face imposibilă continuarea producerii de agent termic pentru asigurarea încălzirii şi apei calde menajere în municipiu.
Bionergy SRL Suceava precizează că Guvernul permite administraţiilor locale să obţină împrumuturi în condiţii avantajoase de la Trezorerie pentru asigurarea cheltuielilor pentru producerea energiei termice în sezonul rece şi că, până acum, municipiul Suceava nu s-a folosit de această facilitate.
“În acest context, Bionenergy Suceava SRL este nevoită să reducă, în prima etapă, livrarea energiei termice pentru o perioadă de 15 zile după care va sista furnizarea agentului termic”, se mai arată în adresa semnată de directorul Bioenergy SRL, Vasile Ilie.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a propus un proiect de hotărâre pentru accesarea unui împrumut de la Trezorerie de 5 milioane de lei cu care să se achite, în avans, subvenţia pentru producerea energiei termice pentru lunile noiembrie şi decembrie, dar Consiliul Local Suceava a decis să amâne dezbaterea proiectului.
Consilierii PNL din CL Suceava au apreciat că nu este oportun obţinerea unui credit pentru consum şi consideră că municipalitatea poate accesa împrumuturi doar pentru proiecte de dezvoltare.
Consilierii PSD au solicitat amânarea dezbaterii proiectului în condiţiile în care nu este clar dacă municipalitatea poate finanţa o activitate în întregime privată, atât producătorul de energie termică, dar şi distribuitorul, fiind firme private.
Consilierii locali suceveni au fost convocaţi din nou miercuri, 11 noiembrie a.c., la ora 10.00, într-o şedinţă de îndată, în cadrul căreia va fi supus votului un proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut de 5.000.000 de lei, în vederea asigurării masei lemnoase ce va fi folosită de Bioenergy pentru producerea energiei termice.
Intră acum și în grupul de