Intră acum și în grupul de
La Cernăuţi s-a desfăşurat, în perioada 19-22 noiembrie 2015, cea de-a IX-a ediţie a „Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi”. La evenimentul de mare amploare a participat și Ansamblul “Stejărelul” al Liceului Tehnologic Cajvana, însoțit de domnii directori Robu Nicolae, respectiv Ciotu Iulian.
În cadrul acestei manifestări au avut loc mai multe activități : ediția a VII-a a Simpozionului Internaţional de etnografie și folclor „Vatră dulce strămoşească” şi „Dialogul artelor” – cu lansare de carte şi expoziţie de artă plastică şi fotografie (20 noiembrie), spectacolul de gală al celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de folclor românesc „Să-mi cânţi cobzar…” şi Caravana filmelor documentare – selecţie de filme realizate de TVR Iaşi (21 noiembrie), vizită de documentare la Universitatea Naţională „Iurii Fedkovici” şi Spectacolul de gală al proiectului transfrontalier „TVR Iaşi 24. Iaşi – Cernăuţi – Chişnău” (22 noiembrie).
De asemenea, a fost vernisată o expoziţie de artă fotografică, iar meşterii populari şi-au expus obiectele artizanale în cadrul unui târg de artă meşteşugărească.
Scopul acestei manifestări a fost valorificarea culturii naționale și a tradițiilor strămoșești, dar și propagarea comorilor populare românești. În ultimii ani, evenimentul a cunoscut o remarcabilă creștere a audienței și a devenit o sărbatoare de suflet a românilor din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei.
Formaţiile de muzică şi de dansuri populare româneşti din România şi Ucraina, interpreţi consacraţi , dar şi tineri debutanţi talentaţi au oferit spectatorilor un adevărat regal artistic. Spectacole aniversare au avut loc în mai multe localităţi din regiunea Cernauţi, dar şi în Ţinutul Herţa. Sălile de spectacol au fost neîcăpătoare. In ţinutul Herţa au fost prezenţi peste 1200 de români.
Pe 21 noiembrie a.c., a avut loc spectacolul de gală al ediţiei a IX-a a Festivalului de Folclor Românesc „Să-mi cânţi, cobzar”, desfăşurat în cadrul „Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi”. În această zi pe scena Centrului Regional pentru Educaţie Estetică „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi, alături de Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana au încântat publicul și formaţia folclorică „Perla”, corul „Dragoş Vodă”, Orchestra de muzică populară „Mugurelul”, condusă de maestrul Nicolae Hacman, Ansamblul „Ţărăncuţa” din Marşinţi, „Sireţelul”, Ansamblul etnofolcloric „Mugurelul” din Pătrăuţii de Sus, Tatiana Govârnean, eleva clasei a 5-a de la Gimnaziul nr. 6, a recitat poezia „Rugăciune” de Mihai Eminescu, fanfarele din Chetriș, Iaşi şi Calafindeşti, Suceava etc., spectatorii având bucuria să asculte cântecele şi vocile îndrăgiţilor cântăreţi Adriana Bucevschi şi Călin Brăteanu.
Artiștii au oferit spectatorilor un adevărat regal artistic. Spectacole aniversare au avut loc în mai multe localităţi din regiunea Cernauţi, dar şi în Ţinutul Herţa. Sălile de spectacol au fost neîcăpătoare. In ţinutul Herţa au fost prezenţi peste 1200 de români.
Sărbătoarea de suflet a cântecului şi dansului românesc a fost organizată de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Suceava, Centrele de conservare şi promovare a culturii tradiţionale Suceava şi Iaşi, TVR Iaşi, şi moderată de Iurie Levcic, preşedinte, şi Svetlana Ursu, directoarea „Şcolii populare de artă şi civilizaţie românească Cernăuţi”.
La eveniment au participat, cu un cuvânt de salut, Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care a dat citirii mesajului dlui Ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni.,
Prof.înv.primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana
Intră acum și în grupul de