Intră acum și în grupul de
Executivul a decis modificarea Acordului între Guvernul României si Guvernul Republicii Turcia privind calatoriile reciproce ale cetatenilor lor, în vederea armonizarii depline a textului acestuia cu acquis-ul comunitar. Modificarile se regasesc într-un Protocol aprobat în ultima sedinta a Guvernului. Principalele schimbari incluse în protocol se refera la introducerea obligativitatii vizelor pentru membrii de familie ai posesorilor de pasapoarte diplomatice, de serviciu sau oficiale, care îsi desfasoara activitatea în cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale celor doua state. Protocolul prevede, de asemenea, scutirea de viza pentru cetatenii României si Turciei membri ai echipajelor navelor si aeronavelor apartinând companiilor celor doua tari. Pentru membrii echipelor de cai ferate care efectueaza calatorii regulate pe teritoriul celuilalt stat se vor elibera vize de scurta sedere multiple, valabile pentru un an.
Este stabilita, de asemenea, posibilitatea tranzitarii fara obligativitatea vizei, pentru o perioada de cinci zile, pentru cetatenii turci titulari ai unei vize valabile sau a unui permis de sedere eliberat de un stat membru UE, un stat membru al Acordului Schengen sau a unui permis de sedere eliberat de Elvetia sau Liechtenstein. Cetatenilor României si Turciei, detinatori de permise de sedere valabile eliberate de SUA, Canada, Japonia sau Australia, li se vor elibera în termen de o zi lucratoare, vize de scurta sedere, pentru o perioada de sedere de pâna la 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrari. Cadrelor didactice, profesorilor, membrilor clerului, corespondentilor media si membrilor acestora de familie, care îsi desfasoara activitatea într-unul din cele doua state, li se vor elibera vize de lunga sedere, dupa prezentarea avizului scris al autoritatilor competente.
Pentru aceste categorii, vizele pot fi eliberate fara taxe, pe baza cererii individuale. În cadrul acordurilor bilaterale sau Programelor de educatie comunitare, studentilor care vor sta pe teritoriul celuilalt stat pentru studii sau cursuri de formare, li se vor elibera vize de lunga sedere corespunzatoare, dupa prezentarea scrisorii de acceptare a institutiilor de educatie competente. Studentilor care detin acest tip de vize li se vor elibera permise de sedere temporara, fara taxe, valabile pentru un an, cu posibilitatea prelungirii succesive pentru perioade similare. În lipsa altor mentiuni, prin Protocol se stabileste ca vizele de scurta sedere vor fi procesate în termen de 5 zile lucratoare, iar cele de lunga sedere în 15 zile lucratoare. Protocolul va intra în vigoare la data ultimei notificari primite pe cai diplomatice prin care fiecare stat se informeaza reciproc referitor la îndeplinirea procedurilor cerute pentru intrarea în vigoare.
Intră acum și în grupul de