Intră acum și în grupul de
Complexul Muzeal Bucovina a facut demersuri pentru ca pavilioanele Spitalului vechi din Suceava sa fie clasate si salvate de la demolare întrucât fac parte dintr-un obiectiv arhitectural important al municipiului Suceava. Directorul CMB Suceava, Emil Ursu a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa ca institutia pe care o conduce Spitalul Vechi din Suceava a facut propunerea Directiei pentru Cultura si Culte Suceava de a clasa cladirile vechi ale Spitalului Judetean de Urgenta Suceava care ar urma sa fie demolate pentru face loc noii cladiri a unui spital de urgenta care va fi construit în locatia respectiva printr-un proiect al Ministerului Sanatatii Publice. Ursu a explicat ca nu poate fi pusa în discutie necesitatea construirii noului spital de urgenta însa intentia de demolare a pavilioanelor Spitalului Vechi a facut sa apara numeroase semnale de alarma din partea unor oameni de cultura care sustin ideea mentinerii acestor cladiri. „Numeroase argumente vin în sprijinul mentinerii si conservarii acestei cladiri ce reprezinta, în aceasta parte a orasului, ultimul mohican al arhitecturii care a caracterizat târgul de odinioara”, a spus Ursu.
El a subliniat ca în conditiile în care arhitectura cladirilor vechi ale spitalului este “intim legata de istoria culturii sucevene”, institutia pe care o conduce considera oportuna clasarea acestui complex.
Ursu a mai spus ca potrivit legislatiei privind protejarea monumentelor istorice clasarea imobilelor susceptibile face parte din patrimoniul cultural national, se poate face la solicitarea sau propunerea muzeului judetean si, în consecinta, institutia a facut demersuri pentru clasarea acestor pavilioane, anuntând, inclusiv, proprietarul acestor cladiri, respectiv Consiliul Judetean Suceava, despre declansarea procedurii de clasare.
Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea patrimoniului cultural national, p\na la publicarea ordinului de clasare sau pâna la emiterea ordinului de neclasare, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice. Cladirea principala si cele patru pavilioane ale spitalului vechi au fost construite în perioada 1891-1903 fiind cunoscute sub numele „Casa Publica Generala a bolnavilor din Suceava” si dispuneau de 14 saloane cu o capacitate de 70 de paturi, o sala de operatii, patru sali ale medicilor si personalului, o camera mortuara, laboratoare si magazii, iar potrivit istoricilor, în cladirea de la strada a locuit si primul medic român din Bucovina, Teofil Lupu.
Intră acum și în grupul de