Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat, luni, că unitatea sanitară este pregătită pentru vizita unei comisiei de evaluare care să verifice spaţiul, condiţiile tehnice şi de dotare ale compartimentului unităţii de accidente vasculare cerebrale acute ce ar urma să funcţioneze în cadrul Secţiei de Neurologie.
Râmbu a spus că la începutul lunii noiembrie a fost emis Ordinul nr.1408 privind înfiinţarea unităţilor de accidente vasculare cerebrale acute(UAVCA), însă spitalul sucevean a început din timp demersurile pentru înfiinţarea unei astfel de structuri la Suceava.
El a mai spus că Secţia de Neurologie a fost modernizată şi dotată cu aparatură performantă şi că s-a amenajat deja un spaţiu care va fi destinat funcţionării compartimentului unităţii de accidente vasculare acute.
“În momentul de faţă suntem pregătiţi şi tehnic şi uman pentru primirea unei comisiei de evaluare”, a subliniat Râmbu care a adăugat că se aşteaptă şi normele metodologice de aplicare a Ordinului 1408/2015.
Coordonatorul Secţiei de Neurologie din cadrul SJU Suceava, medicul Daniela Neagu, a declarat, luni, că ideea înfiinţării la Suceava a unui compartiment UAVCA a fost lansată încă din anul 2011, iar în cursul anului trecut secţia de neurologie a intrat într-un proces de renovare, extindere, recompartimentare, amenajare şi dotare, creându-se şi spaţiul necesar pentru înfiinţarea unei astfel de unităţi.
“Decizia emiterii acestui ordin al Ministerului Sănătăţii a fost întârziată cu cel puţin doi ani. În sfârşit, avem o bază legală pentru a înfiinţa această structură, pentru că noi suntem aproape complet pregătiţi, de mai multe luni de zile”, a spus Neagu precizând că unitatea de accidente vasculare cerebrale acute îndeplineşte condiţiile tehnice şi de personal pentru a funcţiona.
Ea a arătat că SJU Suceava a fost inclus în programul naţional de acţiuni prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, care este independent de existenţa acestei unităţi, iar spitalul a primit fonduri pentru efectuarea trombolizei pe cale intravenoasă.
Medicul sucevean a spus că includerea în acest program naţional a permis ca, din luna septembrie, în Secţia de Neurologie să poată fi aplicată metoda trombolizei intravenoase arătând că deja patru dintre pacienţii secţiei au fost trataţi prin această metodă.
“Din păcate, trebuie să ne extindem eforturile şi asupra educării populaţiei de a se adresa în timp util serviciului nostru”, a subliniat Daniela Neagu precizând că metoda trombolizei intravenoase este utilizabilă în primele trei ore de la debutul simptomelor accidentului vascular cerebral acut ischiemic.
Coordonatorul Secţiei de Neurologie a spus că şansele de recuperare şi supravieţuire ale pacienţilor cresc prin aplicarea metodei trombolizei intravenoase, însă au fost situaţii în care pacienţi care suferiseră accidente vasculare cerebrale acute ischiemice s-au adresat cu întârziere acestui serviciu, a doua zi sau chiar mai târziu.
Ea a explicat că accidentul vascular cerebral reprezintă o a treia cauză de mortalitate la ora actuală şi în cazul în care populaţia judeţului este îmbătrânită este posibil să reprezinte cea mai importantă cauză de handicap la adulţi şi la vârstnici.
Potrivit Ordinului 1408/2015, pentru înfiinţarea de noi compartimente UAVCA, conducerea unităţii sanitare transmite Ministerului Sănătăţii solicitarea de înfiinţare, iar Ministerul Sănătăţii transmite o adresă cu această propunere comisiei de specialitate, universităţii de medicină şi farmacie şi direcţiei de sănătate publică, solicitându-se să se desemneze câte un reprezentant pentru stabilirea unei comisii care să verifice îndeplinirea condiţiilor stabilite prin acest ordin.
Dacă sunt îndeplinite criteriile stabilite prin ordinul respectiv, comisia de evaluare întocmeşte un referat prin care îşi dă acordul pentru înfiinţarea acestui compartiment, care va sta la baza referatului de aprobare/ modificare a structurii unităţii sanitare.
Ordinul 1408/2015 prevede că aceste compartimente UAVCA funcţionează în structura spitalelor care asigură asistenţă neurologică de urgenţă, iar compartimentele UAVCA asigură asistenţa medicală de urgenţă specifică accidentelor cerebrale acute.(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de