Intră acum și în grupul de
Participantii la alegerile euro-parlamentare mai pot inregistra la Biroul Electoral Central semnele electorale pana pe 10 octombrie 2007, inclusiv, se precizeaza intr-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.
Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind adoptarea unor masuri referitoare la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2007. Actul normativ a fost inclus pe ordinea de zi a Executivului la propunerea secretarului general al Guvernului, domnul Ilie Bolojan.
Ordonanta prevede ca la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2007, prin derogare de la prevederile art. 50 din Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare, se adopta urmatoarele masuri:
Semnele electorale se stabilesc de catre fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ori candidat independent si se comunica Biroului Electoral Central cel mai tarziu cu 45 de zile inainte de data de referinta a alegerilor.
Termenele care incep sa curga de la data comunicarii semnelor electorale la Biroul Electoral Central, se vor socoti de la data stabilita potrivit dispozitiilor prevazute la pct. 1.
Semnele electorale aduse la cunostinta publica pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit legii, raman valabile.
Ordonanta de Urgenta asigura, pe de o parte, posibilitatea ca toti participantii la procesul electoral referitor la alegerile pentru Parlamentul European sa porneasca cu sanse egale si, pe de alta parte, asigura cetatenilor posibilitatea de a alege in conditii de informare corecta, eliminand eventualele discriminari care s-ar putea crea.
Ordonanta de Urgenta a fost promovata ca urmare a unei plangeri prealabile depusa la Secretariatul General al Guvernului, de catre Partidului Initiativa Nationala, cu privire la imposibilitatea inregistrarii semnului electoral propriu cu care acesta doreste sa se prezinte la alegerile pentru Parlamentul European (PE) din 2007.
Plangerea este datorata faptului ca in temeiul Legii nr.33/2007 si Legii nr.373/2004, data de referinta pentru alegerile PE a fost stabilita ziua de 13 mai 2007. Astfel, prin Hotararea Guvernului nr.128/2007, s-a stabilit si Programul calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European in anul 2007.
Potrivit acestui cadru legal, printre alte actiuni, era necesar sa se depuna semnele electorale de catre participantii la alegeri (partid politic, alianta politica sau alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ori candidat independent), la Biroul Electoral Central in termen de 3 zile de la data constituirii acestuia (potrivit art. 50 alin.(1) din Legea nr.373/2004).
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.15/2007, procesul referitor la alegerile pentru Parlamentul European pe anul 2007 a fost suspendat, mentinandu-se valabilitatea masurilor indeplinite inainte de intrarea sa in vigoare.
Ulterior, a fost stabilita o noua data de referinta, ziua de 25 noiembrie 2007, si a fost adoptat un nou Program calendaristic aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1108/2007, prin care se permite depunerea si inregistrarea unor noi candidaturi, dar nu se mai face nicio referire la depunerea semnelor electorale.
Potrivit modificarilor aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, un partid politic sau o alianta politica, alianta electorala ori organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care si-a depus candidatura in termenul stabilit prin primul Program calendaristic, va putea sa-si inregistreze si semnul electoral care o distinge fata de ceilalti participanti.
Intră acum și în grupul de