Intră acum și în grupul de
Noul Cod fiscal ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie, prevede posibilitatea Consiliului Judeţean să instituie taxă specială pentru promovare turistică, după ce taxa hotelieră existentă până acum a fost desfiinţată.
Până în prezent era prevăzută o taxă hotelieră pentru şederea în municipii, oraşe sau comune care putea fi înfiinţată de consiliile locale pentru persoanele fizice în vârstă de peste 18 ani.
Taxa hotelieră de 1% din valoarea totală a cazării sau a tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, era încasată odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.
De la plata acestei taxe erau scutiţi doar tinerii în vârstă de până la 18 ani inclusiv, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat ori, pensionarii, studenţii, militarii, veteranii de război, iar unităţile de cazare erau obligate să verse lunar taxa hotelieră la bugetul local.
Noul Cod fiscal a eliminat taxa hotelieră, dar a permis autorităţilor locale instituirea unei taxe de promovare turistică.
Astfel, în baza noului Cod Fiscal, consiliile locale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot stabili taxe speciale.
În normele de aplicare a Codului Fiscal, publicate vineri şi consultate de NewsBucovina.ro se prevede posibilitatea înfiinţării taxei de promovare turistică.
„În vederea asigurării resurselor financiare pentru promovarea turistică, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot institui o taxă pentru cazarea turiştilor în structuri de cazare, în condiţiile stabilite prin Hotărârea consiliului local”, se arată în normele de aplicare a Codului fiscal.
Taxele speciale instituite se fac venit la bugetului local, fiind utilizate în scopurile pentru care au fost înfiinţate, se mai arată în document.(N.B.)
Intră acum și în grupul de