Intră acum și în grupul de
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a recunoscut, luni, în plenul Consiliului Judeţean că unele companii private cu care CJ Suceava a lucrat la implementarea de proiecte cu finanţare europeană nu şi-au onorat contractele şi chiar a simţit „dispreţul şi dezinteresul” acestora.
Consiliul Judeţean Suceava a analizat în ultima şedinţă din acest an proiectele europene derulate pe finanaţarea 2007-2013 care se încheie la 31 decembrie 2015.
Lucrările care nu se finalizează în cursul anului 2015 urmează să fie achitate din fondurile locale.
Nechifor a prezentat, pe scurt, situaţia marilor proiecte, subliniind că au fost de implementat 14 mari proiecte cu o valoare totală de peste 500 de milioane de lei.
El a explicat consilierilor judeţeni că în mare parte proiectele derulate de Consiliul Judeţean Suceava s-au finalizat, singura problemă fiind la proiectul de 263 de milioane de lei pentru închiderea gropilor de gunoi şi înfiinţarea celor două depozite ecologice la Moara şi Pojorâta.
În cazul acestui proiect există unele probleme privind recepţionare staţiei de tratare a levigatului de la Moara, mai sunt lucrări reprezentând 3 la sută, la Pojorâta şi că vor fi de achitat fonduri de 10 la sută din contractul pentru asistenţă tehnică.
El a subliniat că la acest proiect nu se vor achita fonduri locale, dar că există o problemă legată de recuperarea sumelor cu care trebuiau să contribuie localităţile din judeţ, fiind vorba de peste 9 milioane de lei, din care cele mai mari datorii le au municipiile Suceava, Fălticeni şi Vatra Dornei, dar a subliniat că oraşul Gura Humorului nu a făcut nici o plată, la fel ca oraşul Siret considerând că nu este normală situaţia, motiv pentru care CJ Suceava se adresează instanţei pentru ca aceste localităţi să-şi respecte contractele.
Nechifor a recunoscut în plenul Consiliului Judeţean Suceava a constatat că au câştigat lucrări de execuţie companii private care nu şi-au onorat contractele şi că a simţit „dispreţ şi dezinteres” din partea acestora mai ales că firmele ştiau că 31 decembrie 2015 e termen limită şi că pentru a nu avea de plătit bani din bugetul judeţean, autorităţile judeţene trebuie să accepte ceea ce li se pune în faţă.
„Am simţit dispreţ şi dezinteres”, a declarat Nechifor care a adăugat că firmele „au simţit că suntem în situaţii limită şi a trebuit să înghiţim, uneori în genunchi, situaţii nepermise”.
Unul dintre consilierii judeţeni liberali, Radu Pentiuc, a considerat situaţia de neacceptat şi consideră că judeţul Suceava nu poate fi pus în această postură.
El a cerut să fie adoptate măsuri ca situaţii de acest gen să nu se mai repete.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, i-a sugerat lui Pentiuc să încerce să găsească o modalitate pentru ca situaţii similare să fie evitate şi să prezinte soluţiile în plenul Consiliului Judeţean Suceava.
Intră acum și în grupul de