Intră acum și în grupul de
Lingvisti, filologi, hermeneuti – specialisti în stiintele limbajului din Europa si nu numai, se vor afla la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, în cadrul unei prestigioase manifestari stiintifice: Colocviul International de Stiinte ale Limbajului care poarta numele marelui lingvist român Eugen COSERIU. Aflata la cea de a IX-a editie anul acesta, manifestarea ce se va desfasura în perioada 25- 28 octombrie, este organizata de Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat traditional cu Universitatea Nationala „Yurii Fedkovici” din Cernauti si Universitatea de Stat Moldova din Chisinau, beneficiind de sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si al directiei Judetene Suceava pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.
Coordonatorul manifestarii, prorectorul Universitatii Suceava, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu precizeaza ca aceasta editie a colocviului propune ca tema generala de dezbatere: Evolutia si functionarea limbii – perspective normative în noul context european, unde vor fi sustinute peste 140 de comunicari vor fi sustinute în cele 3 sectiuni: Sectiunea Eugen Coseriu: Limba româna între istoric si universal; Sectiunea Mihail Iordache: Literatura româna între istoric si universal; Izomorfismul si specificitatea limbajelor (limbaje verbal / non-verbal, literar, mediatic, de specialitate.)
Participantii sunt din 7 tari: Franta, Argentina, Ungaria, Polonia, Ucraina, Republica Moldova si România fiind reprezentat practic întreg spatiul academic si de cercetare. Prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a mai precizat ca, pentru prima oara, Colocviul are si un Comitet onorific, reprezentat de personalitati care au avut un rol marcant în continuarea traditiei unei manifestari ce delimiteaza o problematica lingvistica specifica Estului Europei: Prof. Rodica IORDACHE – Suceava, Academician Anatol CIOBANU – Chisinau, Prof. dr. Lora BOSTAN – Cernauti. Pe lânga discutiile din plenuri si sectiuni, Programul Colocviului include doua momente de lansare de carte în cadrul carora se vor prezenta 15 titluri de lucrari de specialitate.
Un moment special îl va constitui recitalul Doinei LAVRIC, culegator si interpret de folclor românesc, recital ce va avea loc în Auditorium-ul Joseph Schmidt, în seara zilei de 27 octombrie. Manifestarea se va încheia cu o vizitare a Manastirilor Dragomirna, Bogdana si Sucevita. Sanda-Maria Ardeleanu a mai adaugat ca lucrarile Colocviului International de Stiinte ale Limbajului vor fi reunite în volumul de Acte – Limbaje si comunicare, care va aparea la Editura Universitatii Suceava.
Intră acum și în grupul de