Intră acum și în grupul de
Rezervatia Fânetele seculare de la Frumoasa se afla pe teritoriul comunei Moara, la 4 km spre vest de bifurcatia soselei Suceava – Falticeni din comuna Scheia, sat Sf.Ilie. Fânetele seculare de la Frumoasa au fost studiate detaliat in 1921 de câtre Mihai Gusuleac si considerate de acesta ca fiind o „interesanta costisa pontica cu resturi de flora termofila „. Este formata din doua planuri distincte orientate spre vest : în partea superioara, la o altitudine medie de 395m este o panta cu înclinatie mare (cca.50 grade), iar in partea inferioara apare o fâsie de fânat aproape plana, cu mici zone uneori înmlastinate. În partea superioara, cu panta mare, solul este uscat, nisipos cu un continut marit de carbonati, iar in partea plata se gaseste un cernoziom lipsit de carbonati. Din punct de vedere al florei, Aurel Procopianu Procopovici descrie în anul 1892 un numar de 26 de specii de angiosperme (plante cu seminte închise în fruct). Ulterior, alti cercetatori descriu flora acestei rezervatii, printre care D.Mititelu si V.Cojocaru care citeaza 483 de plante vasculare, numeroase ciuperci si muschi.
Multitudinea speciilor este evidentiata de plante specifice multor zone de vegetatie si anume :
* – circumpolare : rogozul (Carex sp.);
* – eurasiatice : Senecia integrifolius, toporasul (Viola pumila);
* – europene : paroinicul (Orchis ustulata);
* – central – europene : laptele câinelui (Euphobia amygdaloides);
* – continentale : drobul (Cytisus ustulata), stânjenelul de stepa (Iris ruthenica), deditelul ( Pulsatilla alba), veronica (Veronica incana);
* – pontice : barba boerului (Ajuga laxmannii), vâneteaua (Centaurea sp.), zambila pitica (Hyacanthella leucophaea);
* – mediterano-pontice : Lathyrus pannonicus;
* – mediteraneene : usturoiul salbatic (Albium flavum), Trinia glauca;
* – balcano-dacice : Centannea banatica.
*
Rezervatia se gaseste la interferenta florei nordice cu cea sud-vestica, interferenta care se datoreaza localizarii fânetelor seculare la contactul dintre provincia floristica central-europeana si cea ponto-sarmatica. Ion Nemes a descoperit si aici o noua specie de insecte , Coleophora bucovinella, a carui habitat se limiteaza numai la aceasta zona. Suprafata rezervatiei este de cca.9,50 ha.
Intră acum și în grupul de