Nechifor: Desființarea Biroului Vamal din Aeroportul Suceava ar afecta dezvoltarea județului


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat, vineri, referindu-se la intenţia ANAF de a desfiinţa Biroul Vamal din Aeroportul Salcea, că se confruntă cu cea mai gravă situație din mandatul său.

Șeful administrației județene a declarat în plenul Consiliului Judeţean că Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbaterea publică un proiect de hotărâre de guvern prin care mai multe birouri vamale din aeroporturi din ţară, între care şi cel din Aeroportul Suceava, se transformă în puncte vamale pentru că a scăzut traficul aeroportuar.

nechiforEl a menţionat că a transmis ANAF, iniţiatorul proiectului de hotărâre, un punct de vedere din partea CJ Suceava în care arată că traficul aeroportuar pe aeroportul sucevean a scăzut din cauză că aeroportul a fost închis pentru modernizare printr-un proiect cu finanţare europeană din ianuarie 2014 şi a fost redeschis la sfârşitul lunii octombrie şi că transformarea biroului vamal în punct vamal nu se justifică mai ales că aeroportul sucevean va trebui să aibă un trafic crescut pentru a atinge indicatorii asumaţi de România prin proiectul finanţat de Uniunea Europeană.

Nechifor a precizat că a primit, vineri, din partea ANAF un răspuns „halucinant” că pe aeroport nu este necesară prezenţa obligatorie şi că se va asigura controlul vamal la cursele internaţionale ocazionale şi că decizia a fost luată pentru scăderea drastică a traficului, ceea ce l-a determinat să constate că argumentele legate de scăderea traficului nu au fost înţelese.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că se află în discuţii avansate cu mai multe firme pentru operarea de curse internaţionale, iar o asemenea măsură luată de ANAF va afecta dezvoltarea judeţului, va afecta negocierile purtate şi va afecta şi indicatorii pe care aeroportul trebuie să-i atingă prin proiectul cu finanţare europeană.

El a mai spus că în cazul în care biroul vamal se transformă în punct vamal, va trebui făcută notificare cu 24 de ore înainte de efectuarea unui zbor internaţional în condiţiile în care orice avion poate cere aterizare de urgenţă, sau în condiţiile în care pentru o cursă charter planul de zbor se anunţă cu două ore înainte.

„E total incorect. Ne pun în dificultate pe ţintele asumate pe finanţarea europeană”, a spus Nechifor care a subliniat că în următoarea perioadă se semnează contracte pentru zboruri internaţionale în regim regulat.

El susţine că această situaţie este cea mai gravă pe care a întâlnit-o în mandatul său de preşedintele al CJ Suceava.

Consiliul Judeţean Suceava a votat în unanimitate ca preşedintele CJ Suceava să ceară ANAF să nu transforme biroul vamal din aeroportul sucevean în punct vamal. (N.B.)


Intră acum și în grupul de