Intră acum și în grupul de
Incidenta infectiilor respiratorii si a pneumoniilor acute „se mentine între limitele asteptate pentru aceasta perioada” si nu s-a semnalat niciun caz de gripa precizeaza directorul ASP Suceava, Odette Nicolae într-un comunicat de presa. Pâna în prezent au fost vaccinate contra gripei 9389 persoane, ceea ce înseamna ca s-au consumat 41,7 la suta din dozele de vaccin distribuite de minister în prima transa. Vaccinarea din prima transa de 23000 de vaccinuri va continua în aceasta perioada pâna pe 11 noiembrie, beneficiarii vaccinarii antigripale gratuite fiind în aceasta etapa copiii cu boli cronice pulmonare sau astm bronsic, copiii care au fost internati în spital ca urmare a unor boli cronice, precum diabet, boli renale, hemoglobinopatii, copiii care au urmat terapie îndelungata cu aspirina, persoanele cu HIV/SIDA, precum si 75 la suta din adultii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare.
Din 5 noiembrie vor fi vaccinati ceilalti 25 la suta dintre adultii din categoria de risc mentionata mai sus, adulti si copii din institutiile de ocrotire sociala, salariatii acestor institutii si membrii lor de familie, personalul medical. În ultima etapa, care va începe pe 26 noiembrie, vor intra batrânii de peste 65 de ani si adultii dispensarizati pentru boli metabolice cronice.
Chiar daca gripa nu da înca târcoale românilor, specialistii informeaza ca o noua tulpina de gripa, aparuta în aceasta vara, ar putea sa sporeasca numarul îmbolnavirilor în sezonul 2007-2008. Este vorba de tulpina „Solomon Islanda”, fata de care, spun medicii, oamenii au imunitate scazuta. De aceea, vaccinul antigripal recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii are în compozitie aceasta tulpina noua, destul de asemanatoare cu cea pe care o înlocuieste.
Reprezentantii ministerului de resort spun însa ca România este pregatita pentru o eventuala perioada de pandemie. Potrivit directorului medical al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, dr. Adrian Streinu Cercel, suntem într-o perioada în care trebuie sa ne asteptam ca virusul sa îsi schimbe tulpina, dat fiind ca ultima pandemie de gripa umana s-a produs în urma cu 40 de ani si ciclul evolutiv este de 40 de ani.
Intră acum și în grupul de