Intră acum și în grupul de
Guvernul a renunţat la promovarea Hotărârii de Guvern prin care se desfiinţau mai multe birouri vamale din ţară, inclusiv cel din Aeroportul Suceava.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Attila Gyorgy, arată într-un răspuns la o întrebare adresată în Senat de senatorul Gheorghe Flutur, că proiectul de Hotărâre care viza desfiinţarea Biroului Vamal din Aeroportul Suceava a fost respins, fiind invocate mai multe aspecte de fond şi formă şi urmează să fie corectat de ANAF.
Astfel, printre aspectele care urmează să fie clarificate se află cele privind înfiinţarea sau desfiinţarea unor birouri vamale, rescrierea notei de fundamentare, dar şi obţinerea unor avize din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi Ministerului Afacerilor Externe, dar şi al administratorilor aeroporturilor.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern consultat de NewsBucovina.ro, mai multe birouri vamale, între care cel din Aeroportul Suceava, se reorganizează în puncte vamale.
Între birourile vamale care se reorganizează în puncte vamale se numără, pe lângă cel din Aeroportul Suceava şi cele din aeroporturile Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Tulcea, Arad, Băneasa, dar şi Zimnicea, Turnu Măgurele, şi cele din Zonele libere Brăila, Galaţi şi Curtici.
De menţionat este că biroul vamal de frontieră Fălciu se închide.
Personalul acestor birouri vamale va fi preluat de birourile vamale în subordinea în care vor intra noile puncte de frontieră.
În expunerea de motive pentru această Hotărâre de Guvern se arată că aeroporturile internaţionale trebuie asigurat controlul vamal pe toată perioada de funcţionare a aeroportului, iar pentru aeroportul deschis traficului internaţional nu este obligatorie prezenţa permanentă a lucrătorilor vamali, iar în aceste cazuri este necesară prezenţa lucrătorilor vamali pentru procesarea zborului ocazional internaţional.
Guvernul precizează că în ultimul timp a avut loc o scădere drastică a volumului de activitate în unele birouri vamale de frontieră organizate pe aeroporturile deschise traficului internaţional de mărfuri cum sunt Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Suceava, Tulcea, Arad şi Băneasa.
Prin reorganizarea acestor birouri vamale se reduce numărul funcţiilor publice de conducere cu 12.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, în plenul Consiliului Judeţean că Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbaterea publică un proiect de hotărâre de guvern prin care mai multe birouri vamale din aeroporturi din ţară, între care şi cel din Aeroportul Suceava, se transformă în puncte vamale pentru că a scăzut traficul aeroportuar.
El a menţionat că a transmis ANAF, iniţiatorul proiectului de hotărâre, un punct de vedere din partea CJ Suceava în care arată că traficul aeroportuar pe aeroportul sucevean a scăzut din cauză că aeroportul a fost închis pentru modernizare printr-un proiect cu finanţare europeană din ianuarie 2014 şi a fost redeschis la sfârşitul lunii octombrie şi că transformarea biroului vamal în punct vamal nu se justifică mai ales că aeroportul sucevean va trebui să aibă un trafic crescut pentru a atinge indicatorii asumaţi de România prin proiectul finanţat de Uniunea Europeană.
Nechifor a precizat că a primit din partea ANAF un răspuns „halucinant” că pe aeroport nu este necesară prezenţa obligatorie şi că se va asigura controlul vamal la cursele internaţionale ocazionale şi că decizia a fost luată pentru scăderea drastică a traficului, ceea ce l-a determinat să constate că argumentele legate de scăderea traficului nu au fost înţelese.
Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că se află în discuţii avansate cu mai multe firme pentru operarea de curse internaţionale, iar o asemenea măsură luată de ANAF va afecta dezvoltarea judeţului, va afecta negocierile purtate şi va afecta şi indicatorii pe care aeroportul trebuie să-i atingă prin proiectul cu finanţare europeană.
El a mai spus că în cazul în care biroul vamal se transformă în punct vamal, va trebui făcută notificare cu 24 de ore înainte de efectuarea unui zbor internaţional în condiţiile în care orice avion poate cere aterizare de urgenţă, sau în condiţiile în care pentru o cursă charter planul de zbor se anunţă cu două ore înainte.
„E total incorect. Ne pun în dificultate pe ţintele asumate pe finanţarea europeană”, a spus Nechifor care a subliniat că în următoarea perioadă se semnează contracte pentru zboruri internaţionale în regim regulat.
El susţine că această situaţie este cea mai gravă pe care a întâlnit-o în mandatul său de preşedintele al CJ Suceava.
Consiliul Judeţean Suceava a votat în unanimitate ca preşedintele CJ Suceava să ceară ANAF să nu transforme biroul vamal din aeroportul sucevean în punct vamal.
(N.B.)
Intră acum și în grupul de