Intră acum și în grupul de
Colaborarea între judetul Suceava si regiunea italiana Abruzzo trebuie sa fie intensificata în special pe proiecte care evidentiaza calitatile românilor, a declarat, marti, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, aratând ca pe lânga formulele diplomatice si guvernamentale, „e momentul sa intervenim toti pentru a salva onoarea româneasca”.
Gavril Mîrza a spus într-o conferinta de presa ca autoritatile sucevene doresc extinderea unui proiect început împreuna cu Regiunea Abruzzo de pregatire a somerilor suceveni pentru piata muncii din Italia.
Prin acest proiect, 30 de tineri suceveni, majoritatea someri, au fost calificati în meseria de bio-agricultor si au obtinut un atestat de calificare european.
„A fost un numar restrâns într-o prima etapa, iar acest proiect va continua”, a spus Gavril Mîrza care a precizat ca proiectul a fost finantat de Adunarea Regionala Abruzzo, iar CJ Suceava a contribuit cu logistica si lectori.
Tinerii suceveni au fost instruiti în domeniul bio-agriculturii si au învatat notiuni de economie, integrare europeana si protectia muncii si au absolvit un curs de limba italiana la Universitatea din Suceava, dupa care cursantii au fost trimisi în regiunea italiana Abruzzo unde au învatat cum se face agricultura ecologica în cadrul unor societati agricole si au primit un atestat care le da dreptul sa lucreze ca agricultori în orice stat al Uniunii Europene.
„Pe lânga pregatirea fortei de munca oamenii trebuie sa învete si sa se comporte civilizat. Avem mult de lucru cu mentalitatea”, a spus presedintele CJ Suceava.
Acesta a aratat ca autoritatile sucevene doresc intensificarea cooperarii cu regiunea italiana pentru a gasi noi formule de colaborare care sa evidentieze ca „românii sunt oameni de calitate si de caracter”.
„Pe lânga formulele diplomatice si guvernamentale, e momentul sa intervenim toti pentru a salva onoarea româneasca”, a spus presedintele CJ Suceava.
Si a mai adaugat ca a discutat cu reprezentantii regiunii Abruzzo si ca nu a primit nici un semnal de îngrijorare din partea partenerilor italieni, acestia apreciind ca „presa exagereaza” si ca se face „prea multa vâlva” în cazul infractiunilor comise de cetateni români.
„Ca un român a facut ceva, s-a scris o saptamâna, dar ca un patron a omorât un muncitor român s-a scris într-o singura zi”, a mai spus Gavril Mîrza.
Judetul Suceava a încheiat în 2006 un protocol de colaborare cu regiunea italiana Abruzzo, aceasta fiind cea de-a sasea regiune europeana cu care Suceava are astfel de acorduri.
Cele doua regiuni au deja în derulare mai multe proiecte comune printre care înfiintarea unui han pentru degustarea retetelor stravechi aflate pe cale de disparitie si a unei scoli pentru tinerele ce se ocupa de mestesuguri artizanale, dar si proiecte ce vizeaza procesarea produselor agricole.
Totodata, cu sprijinul financiar al Comunitatii Montate Valle Roveto din regiunea Abruzzo, la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a fost înfiintata, în cadrul Facultatii de Litere, o noua sectie, cu specializarea „româna-italiana”, care functioneaza din acest an academic.
Intră acum și în grupul de