Intră acum și în grupul de
Medici din Suceava, Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti participă, în joi şi vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, la primul workshop organizat în România ce are ca temă tratamentul minim invaziv în boala arterială periferică la pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat.
Prezent la deschiderea acestui eveniment, directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat că unitatea suceveană se află într-un proces permanent de dezvoltare şi că, în prezent, se caută noi zone de afirmare şi de dezvoltare.
Brădăţan: În Spitalul Judeţean Suceava există o echipă „inimoasă”. Avem un singur scop, să facem numai lucruri bune
El a arătat că în spital există deja o echipă „inimoasă”, formată din medici specializaţi în diabet şi boli de nutriţie, medici cardiologi, chirurgi, dar şi medici specializaţi în radiologie intervenţională, care poate să integreze şi posibilităţile de investigaţie corespunzătoare, dar şi să trateze afecţiuni, precum piciorul diabetic, într-un mod “mult mai eficient, mai complet şi cu rezultate mult mai bune decât se făcea tradiţional până acum”.
“Ţinta noastră este să ajutăm cât mai mult pacienţii, să contribuim cât mai mult la îmbunătăţirea stării lor de sănătate şi dincolo de orice alte discuţii din spaţiul public şi din zona de sănătate publică, nu avem decât un singur scop: să lucrăm împreună şi să facem numai lucruri bune”, a spus Brădăţan.
Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, doctor Norina Găvan: 11,6 la sută din populaţia României are diabet
Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, doctor Norina Găvan, a declarat că participarea şi organizarea workshop-ului de la Suceava dovedesc că există “echipe” în sistemul de sănătate din România, una dintre acestea fiind chiar cea din Suceava.
“Echipa de la Suceava este formată din colegi inimoşi, din colegi care se simt parteneri. Mă bucur să văd că nu există orgolii între aceşti colegi, să văd că sunt dispuşi să dezvolte împreună ceea ce fac şi totul este în beneficiul pacientului”, a spus medicul Norina Găvan.
Ea a realizat o prezentare a podiatriei, o specialitate medicală importantă, recunoscută la nivel mondial, dar mai puţin cunoscută în România, precum şi o prezentare generală modalităţii de îngrijire a piciorului şi a piciorului diabetic, în special.
Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie a anunţat că, în luna septembrie 2016, va fi organizat primul curs de podiatrie pentru asistenţii medicali din spitale, în urma căruia cursanţii vor dobândi cunoştinţele necesare şi îşi vor dezvolta competenţele în specialitatea îngrijirii eficiente a piciorului.
Găvan a precizat că diabetul reprezintă “o foarte mare problemă” la nivel internaţional, iar conform estimărilor, peste 10-15 ani, pe glob ar putea fi înregistrate peste 500 de milioane de persoane cu diabet.
“Fără discuţie, indiferent de nivelul de educaţie, de cultură, de civilizaţie, de dezvoltare economică, absolut toate ţările sunt afectate de această creştere a numărului de persoane cu diabet”, a spus Găvan arătând că, din păcate, cu excepţia SUA, costurile privind îngrijirea persoanei cu diabet, dar şi cele ale complicaţiilor bolii nu sunt deocamdată foarte clare.
Medicul Norina Găvan a subliniat că un studiu intitulat NeuroDiab 2012, ce a urmărit calitatea vieţii pacientului cu diabet, a fost realizat în România şi cu sprijinul Centrului Antidiabetic Judeţean Suceava, în cadrul căruia au fost chestionate 23. 400 de persoane cu această afecţiune, fiind validate 21. 230 de chestionare.
Ea a spus că, potrivit acestui studiu, 67 la sută dintre persoanele cu diabet chestionate au declarat că au şi neuropatie diabetică, iar dintre aceştia 59 la sută au declarat că li s-a spus că au neuropatie diabetică.
Totodată, conform studiului, 15 la sută dintre respondenţi au declarat că au avut cel puţin o ulceraţie, iar patru la sută dintre ei au spus că, până la momentul efectuării studiului, au avut o amputaţie.
“Studiul Predatorr arată că în România 11,6 la sută din populaţie are diabet”, a spus Găvan precizând că acest lucru ar însemna că aproximativ 1,7 milioane de persoane din România ar avea diabet, deşi, potrivit raportărilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, numărul acestora ar fi mai mic, de până la un milion de persoane cu diabet aflate în tratament.
Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, conf.univ.dr. Ioan Vereşiu: Aproape jumătate din persoanele cu vârste de peste 45 de ani vor avea prediabet, o treime dintre aceştia vor avea diabet, iar una din zece persoane va folosi insulină în cursul vieţii
Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, conf.univ.dr. Ioan Vereşiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, i-a felicitat pe medicii suceveni care au avut iniţiativa organizării la Suceava a acestui workshop şi de a face “ceva în plus” în domeniul medicinei.
“Suntem cu toţii conştienţi că suntem remuneraţi mult sub normalul meseriei şi, în condiţiile astea, aproape că înţelegi de ce nimeni nu mai e dispus să facă mai mult decât intră în obligaţiile obişnuite şi atunci toate lucrurile astea, care înseamnă mai mult, sunt de remarcat şi de încurajat”, a spus conf.univ.dr. Ioan Vereşiu arătând că şi medicii de familie ar trebui să fie mobilizaţi să participe la astfel de workshop-uri.
Medicul Ioan Vereşiu este de părere că, în prezent, statul „nu le dă voie “medicilor de familie din România să facă foarte multe lucruri, pe care medici din alte ţări, precum Ungaria, Cehia, Germania sau Franţa, au voie să le facă.
“Nimeni nu şi-a pus problema, în ţări normale, că un medic de familie are voie să prescrie un medicament sau nu are voie să prescrie un medicament. E de la sine înţeles că din momentul în care i-ai dat o diplomă şi l-ai şi pregătit special cu încă patru ani de rezidenţiat, pe vremea noastră plecai din facultate direct la dispensar, şi, cu toate acestea, nu ai voie să scrii aia, nu ai voie să scrii aia, numai dacă ai scrisoare medicală, etc. Asta nu se întâmplă în Europa şi eu mă mir cum înghit colegii noştri, medicii de familie, lucrurile astea. E o jignire, aşa cum o jignire o consider şi sistemul de referate care ni s-a băgat pe gât şi nouă şi nu numai nouă. Suntem printre cele două sau trei ţări din Europa care are specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice. Dacă faci specialişti în diabet, atunci lasă-i să facă meserie! Cine să ne controleze pe noi şi să ne semneze un referat că avem voie sau nu să scriem un medicament? Cine? Un funcţionar sau altcineva, chiar un coleg de-al nostru, dar de altă specialitate, care habar nu are despre felul în care se gândesc aceste indicaţii terapeutice? Şi asta este o jignire, din păcate, la adresa specialităţii noastre”, a spus preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
Conf.univ dr. Ioan Vereşiu a prezentat o analiză a distribuţiei regionale a cazurilor de complicaţii ale diabetului zaharat, respectiv neuropatia şi piciorul diabetic, subliniind necesitatea abordării piciorului diabetic din perspectiva unei echipe multidisciplinare din care să facă parte medicul diabetolog, medicul de familie, medicul chirurg, dar şi asistentul medical cu competenţe în îngrijirea piciorului.
El a arătat că, potrivit studiilor, “aproape jumătate din persoanele cu vârste de peste 45 de ani vor avea prediabet, o treime dintre aceştia vor avea diabet, iar una din zece persoane va folosi insulină în cursul vieţii”.
Totodată, medicul Ioan Vereşiu a prezentat, pe baza datelor furnizate de CNAS, o evoluţie a cazurilor de diabet în ultimii zece ani arătând că, la sfârşitul anului 2014, în România se aflau în tratament 708 938 de pacienţi cu diabet, apoi a comparat aceste date cu cele rezultate în urma efectuării studiului Predatorr privind calitatea vieţii persoanei cu diabet.
Referindu-se la judeţul Suceava, Vereşiu a arătat că la sfârşitul anului 2014 se aflau în evidenţele CAS 16 519 pacienţi cu diabet, cu 16 la sută mai mulţi decât în anul 2010, judeţul situându-se pe locul 21 în ţară din punct de vedere al numărului de pacienţi cu diabet.
Potrivit organizatorilor, evenimentul de la Suceava se înscrie în seria de iniţiative ale
Societăţii de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic şi Asociației de Podiatrie, menite “să atragă atenția asupra complicațiilor diabetului zaharat și a riscurilor implicate de piciorul diabetic”.
În cadrul programului pilot de la Suceava va fi realizat un schimb de experienţă şi o aprofundare a cunoaşterii tehnicilor de tratament minim invaziv folosindu-se proceduri de radiologie intervenţională în boala arterială periferică în cazul pacienţilor cu diabet, vor fi abordate subiecte legate de tematica generală a piciorului diabetic şi vor fi prezentate cazuri relevante, iar pe durata desfăşurării cursului vor fi trataţi cinci pacienţi.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de