Intră acum și în grupul de
În Sala de conferințe a Camerei de Comerț și Industrie Suceava a avut loc vineri, 25 martie, cea de-a VIII-a ediție a Forumul Economic „Agricultura Încotro?”, care s-a desfășurat în cadrul Târgului „Agro Expo Bucovina 2016”.
Evenimentul a fost moderat de Ion Banu, director – editor general al Revistei „Lumea Satului”, iar invitat de onoare a fost Simona Allice Man, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
De asemenea, la eveniment au participat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, prefectul Sucevei, Constantin Harasim, vicepreședintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și senatorii Gheorghe Flutur din partea PNL și Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu din partea PSD.
În cuvântul de bun-venit adresat oaspeților, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, a menționat că Forumul Economic este unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul agricol din zona de Nord-Est a României și le-a transmis fermierilor să adreseze cât mai multe întrebări oficialităților, astfel încât problemele lor să își găsească rezolvare.
Invitată în mijlocul fermierilor suceveni, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Allice Man, a găsit tema Forumului Economic drept una interesantă, aceasta apreciind că agricultura trebuie să se îndrepte către performanță.
„Agricultura Încotro? Eu cred că e momentul să spunem către performanță și cred că este un drum ireversibil. În ultimele întruniri pe care le-am avut în Parlament am văzut cu câtă responsabilitate parlamentarii români își doresc ca acest proiect (proiectul „51% produse româneşti în magazine” – n.r.) să prindă contur și speră că acesta va fi momentul când agricultura românească se va relansa”, a opinat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Allice Man.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că își dorește ca în zona metropolitană a orașului agricultura să dezvolte, această ramură a economiei putând aduce mari beneficii.
„Chiar dacă în municipiul Suceava nu avem foarte multe terenuri agricole, totuși, în zona metropolitană se pot dezvolta proiecte agricole. Eu cred că agricultura și turismul sunt doi factori esențiali pentru dezvoltarea economică a zonei și a orașului”, a spus Ion Lungu.
Invitați și totodată interesați de eveniment au fost și câțiva parlamentari suceveni, între care și fostul ministrul al Agriculturii, actualul senator Gheorghe Flutur.
El a lansat în cadrul Forumului câteva întrebări pe marginea provocărilor cu care se confruntă fermierii suceveni și a atras atenția că vina pentru faptul că nu au fost înființate camerele agricole destinate să dea consultanță tinerilor agricultori aparține întregii clase politice.
„Eu lansez astăzi câteva întrebări, de ce se închid în județul Suceava unități de procesare și scrie de vânzare? Eu cred că un simpozion asta trebuie să dezbată: să vedem cauzele”, a declarat Gheorghe Flutur.
Senatorul sucevean a mai atins în cadrul discursului său teme precum cheltuirea subvențiilor, valorificarea produselor bio și tradiționale, dar și înnoirea culturilor.
„Cu toții suntem vinovați, partidele politice, de întârzierea înființării Camerei Agricole. Camera Agricolă trebuia să fie acel „medic de familie” al fermierului care să-l învețe cum să aloce resursele și oportunitățile care-i vin la orizont. Cred că aceasta este problema pe care trebuie să o rezolvăm repede”, a mai spus Gheorghe Flutur.
La rândul său, senatorul Ovidiu Donțu a vorbit despre legea pe care a inițiat-o, „51% produse româneşti în magazine”, arătând că aceasta a fost votată în unanimitate de toate partidele parlamentare și că urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în aproximativ o lună.
„Ca bucovinean mă doare să văd la poarta țăranului varza de Milișăuți, cartoful sau mărul de Fălticeni și în supermarket-uri produse din țări exotice”, a spus Ovidiu Donțu.
La rândul său, senatorul Neculai Bereanu a declarat că traiul fermierilor suceveni nu este unul bun deoarece s-a întârziat nejustificat plata subvențiilor, iar mai mult, aceștia nu reușesc să intre pe piață din cauza importurilor.
După cuvântul autorităților, Forumul Economic „Agricultura Încotro?” a continuat cu dezbateri pe marginea temelor propuse: Politica agricolă 2016-2020 (Susținerea pe suprafață; Investiții; Dezvoltare rurală, Subvenții, Axa PNDR 6.4; 6.2), Dezbatere pe tema Legii 145/2014 – Norme de aplicar”, Cercetarea agricolă din România – prezent și viitor, Produse tradiționale – ”Susținem 51% românesc”, Noutăţi privind modalităţile de accesare a fondurilor europene pe diferite măsuri și axe, Învăţământ, sănătate şi siguranţă la sate.
Forumul Economic ”Agricultura Încotro?” a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, în colaborare cu Revista „Lumea Satului” şi Radio Antena Satelor Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Consiliului Judeţean Suceava, Instituției Prefectului Județului Suceava, Primăriei Municipiului Suceava,Direcţiei pentru Agricultură Suceava, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava și a Centrului Cultural Bucovina. (Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de