Intră acum și în grupul de
Diagnosticata cu cancer, sotia presedintelui PNL Suceava, Ion Lungu, Luminita Lungu, a declarat, marti, ca se implica în calitate de voluntar în actiunea liberalilor de a aduna jumatate de milion de semnaturi pentru un tratament egal al bolnavilor de cancer în tarile Uniunii Europene. Liberalii au decis sa se implice activ în campania europeana „Uniti împotriva cancerului”, unul din scopurile actiunii fiind alocarea de sume egale pentru toti bolnavii de cancer indiferent de tara Uniunii Europene din care provin, aceasta campanie fiind prima implicare a românilor în actiuni civice europene.
Presedintele PNL Suceava, Ion Lungu a spus ca actiunea a fost initiata de 60 de parlamentari europeni care au format Coalitia de lupta împotriva cancerului ce are ca scop final determinarea statelor membre sa faca investitii în politici de sanatate împotriva cancerului.
Ion Lungu a spus ca, potrivit normelor Parlamentului European, o initiativa politica poate capata putere legislativa daca în favoarea ei semneaza cel putin un milion de cetateni, aratând ca liberalii si-au propus sa strânga în urmatoarele sase luni, jumatate de milion de semnaturi.
Presedintele PNL Suceava a mentionat ca unul dintre „voluntarii de baza” ai acestei campanii va fi sotia sa, Luminita Lungu, care a fost diagnosticata cu cancer.
La rândul sau, Luminita Lungu, a declarat ca se implica în aceasta campanie pentru ca stie care sunt conditiile din diferite sectii de oncologie din spitale din tara si strainatate.
Pe de alta parte CAS Suceava vine cu o serie de precizari privind tratamentele oncologice. Cristina Iordachel, seful CAS Suceava a mentionat referitor la eliberarea formularului E 112 – Atestat privind mentinerea prestatiilor în curs pentru asigurarea de boala-maternitate, la nivelul CAS Suceava a fost înregistrata la sfârsitul lunii august o cerere de eliberare a acestui formular, prin care asiguratul solicita, pe baza recomandarii emise de medicul curant specialist oncolog din Spitalul Judetean Suceava, tratament cu un medicament care poate fi acordat, în România, cu aprobarea Comisiei de expertiza a CNAS.
„Având în vedere aceste date, dosarul pacientului a fost trimis la Comisia de expertiza la nivelul CNAS pentru tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice, care a aprobat tratamentul cu medicamentul respectiv, pentru perioada solicitata si a transmis aceasta aprobare Casei de Asigurari de Sanatate Suceava. Apartinatorul pacientului a fost informat de CAS Suceava, i s-a înmânat o copie dupa aprobarea CNAS, dar nu a dorit sa efectueze tratamentul în tara, deoarece tratamentul era deja început în Franta” precizeaza seful CAS Suceava, care a mai adaugat ca, pe parcursul anului 2007 la CAS Suceava s-au adresat aproximativ 20 de persoane care au solicitat informatii privind documentele necesare pentru eliberarea formularului E 112 si care au primit raspunsul competent, dar nici un solicitant nu s-a mai prezentat ulterior cu documentatia necesara pentru eliberarea acestui formular.
„Au existat solicitari verbale din partea unor asigurati care doreau eliberarea
acestui formular pentru servicii medicale sau investigatii de înalta complexitate si care se efectueaza doar în centre specializate din Europa, dar aceste servicii nu sunt cuprinse în pachetul de servicii medicale de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din România si prin urmare nu puteau fi decontate pe baza acestui formular” se stipuleaza în comunicatul conducerii CAS Suceava. În continuare se mai spune ca au existat solicitari pentru decontarea unor operatii sau tratamente pe care pacientul putea sa le faca în clinicile de specialitate din România, dar au dorit sa le faca în strainatate, dar nici acestea nu pot fi decontate, atâta timp cât pot fi accesate în România în timp util.
Pentru a obtine acest formular, pentru situatia trimiterii la tratament medical, CAS Suceava precizeaza ca trebuie îndeplinite doua conditii cumulative: tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute în pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din România, servicii medicale prevazute în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru pentru acordarea asistentei medicale; acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv, în România, luând în considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii. Eliberarea formularului E 112 va trebui sa aiba la baza si un raport medical care sa ateste starea de sanatate a solicitantului.
Intră acum și în grupul de