Intră acum și în grupul de
Galeria „Bucovina” din holul central al Palatului Administrativ din Suceava a fost gazda vernisajului unei expozitii foto ce a avut ca tema Comemorarea victimelor foametei din anii 1932-1933 din Ucraina – Holodomor (reflectând moartea prin înfometare a peste 10 milioane de ucraineni de catre regimul stalinist de la Moscova). Expozitia cuprinde peste 60 de imagini ale genocidului din Ucraina. Toate imaginile au fost realizate în perioada respectiva si ele au caracterul autenticitatii. De asemenea a fost prezentat un DVD cu proiectii ale terorii la care au fost supusi oameni nevinovati, femei, copii, batrâni si cetateni care s-au opus regimului de colectivizare fortata.
Din partea organizatorilor au fost prezenti printre altii Seghei Nikshych – Consul general al Ucrainei la Suceava, subprefectul de Suceava, Alexandru Baisanu, Presedintele URR Tinutul Bucovina – prof. Ion Bodnar. A raspuns invitatiei, ca de obicei, cu mare placere Consulul general al Românie la Cernauti – prof. Romeo Sandulescu, dar si prorectorul Universitatii Iuri Fedkovici – prof. univ. dr. Tamara Marusec, prof. univ. Vlodimir Antoficiuc, insp. scolar Regiunea Cernauti Olga Ostafi, iar din partea Ambasadei Ucrainei din România a participat Luscalova Cornelia care a transmis mesajul ambasadorului Ucrainei din România, Excelanta sa Iuri Malko.
Dupa prezentarea facuta de prof. Ioan Bodnar a avut loc la propunerea subprefectului Alexandru Baisanu un moment de reculegere în memoria genocidului petrecut în Ucraina, dupa care a urmat o slujba de pomenire a celor disparuti în mod tragic, oficiata de Vicar general al Bisericii greco-catolice din România – preot Ion Volosciuc si preotul Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Mihai Maghiar. La slujba au participat staretul Manastirii Putna, împreuna cu un cor de maici de la Manastirea Sucevita.
Expozitia cu ”Holodomorul ” a fost realizata pentru prima oara la Suceava si va deveni itineranta în universitatile din România, având drept scop sensibilizarea opiniei publice românesti pentru recunoasterea genocidului din anii 1932-1933 din Ucraina.
Intră acum și în grupul de