Intră acum și în grupul de
Ministerul Justitiei a decis, în urma procedurii de selectie la care au participat 31 de magistrati, ca Mihaela CRISTESCU si Elena HACH vor pleca în Italia, ca magistrati de legatura, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Mihaela Camelia CRISTESCU este judecator din 1995, activând în prezent la Judecatoria Râmnicu Sarat. În activitatea sa de judecator, a solutionat cauze civile, penale si comerciale, obtinând calificativul „foarte bine”. Judecatorul Mihaela Camelia CRISTESCU a participat la seminarii internationale privind cooperarea judiciara internationala în materie penala. Aceasta are cunostinte avansate de limba italiana si franceza.
Elena HACH este procuror la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Brasov si are o experienta de 13 ani în magistratura. Din februarie 2007 este directorul Directiei legislatie, documentare si Contencios, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe lânga functia de procuror, Elena HACH a mai îndeplinit, în perioada 2002 – 2005, functia de prim procuror delegat al Parchetului de pe lânga Judecatoria Brasov. Între 2006 si 2007 Elena HACH a fost formator la Scoala Nationala de Grefieri pentru activitatile specifice unitatilor de parchete. Totodata, Elena HACH a participat la numeroase stagii de pregatire în Italia si în alte State membre ale UE, în problematica cooperarii judiciare. Elena HACH cunoaste foarte bine limbile italiana si engleza.
Ministrul Justitiei, Tudor CHIUARIU, si omologul sau italian, Clemente MASTELLA, au semnat pe 17 noiembrie, la Benevento (Italia), acordul privind schimbul magistratilor de legatura între România si Italia.
Masura trimiterii magistratilor de legatura este o prioritate si a fost inclusa în Planul de masuri al Guvernului privind gestionarea situatiei create în urma aplicarii de catre Italia a decretelor de îndepartare a cetatenilor straini.
Magistratul de legatura – judecator / procuror – va îndeplini orice activitate menita sa favorizeze si sa accelereze formele de cooperare judiciara în materie penala (executarea mandatelor europene de arestare, transferul persoanelor condamnate, transferul de proceduri în materie penala, recunoasterea si executarea hotarârilor penale, comisii rogatorii, comunicarea cazierului judiciar) si civila (comunicarea de acte judiciare si extrajudiciare, obtinerea de probe prin comisii rogatorii internationale, transmiterea / obtinerea de informatii asupra dreptului strain, accesul la justitie a strainului).
Cei doi magistrati vor activa la Roma, în cadrul Ministerului Italian al Justitiei. Aceasta le va permite sa se familiarizeze cu legislatia si procedurile judiciare ale statului gazda, ceea ce va facilita comunicarea directa dintre autoritatile judiciare ale celor doua state.
Ministerul Justitiei va solicita Consiliului Superior al Magistraturii detasarea celor doi magistrati.
Intră acum și în grupul de