Intră acum și în grupul de
Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, susţine într-un comunicat de presă că împreună cu primarul Țăranu Hofnăr Valeruț, a inițiat, încă de anul trecut, o serie de demersuri pentru a sprijini Căminul pentru persoane vârstnice de la Solca.
El arată că pentru că nu este un caz unic, Ministerul Muncii a elaborat o inițiativă legislativă, unde și în acest caz Gheorghe Flutur a transmis o serie de obiecții și propuneri, de care ministerul urmează să țină cont, așa cum reiese și din răspunsul la o interpelare adresată în acest an.
În comunicat se menţionează că cheltuielile sunt suportate doar de orașul Solca.
„Normal ar fi fost ca administrația județeană să fi sprijinit și ea financiar acest cămin, direct sau prin alocare de fonduri Primăriei Solca, cu atât mai mult cu cât doar doi dintre cei 70 rezidenţi sunt din Solca, restul sunt din judeţ. Căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduși aici de serviciile de specialitate ale primăriilor din județ.Puteau și pot fi sprijiniți la rectificările bugetare sau/și din fondurile de rezervă”, se arată în comunicat.
Flutur prezintă şi textul unei interpelări din martie 2016 în care cere ministrului Muncii alocarea de fonduri pentru funcţionare.
El îi explica ministrului că acest cămin pentru persoane vârstnice din orașul Solca, a fost unul din cele 60 cămine înființate în anul 2011 prin Programul guvernamental Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice implementat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecţiei Sociale, prin primăriile localităților respective.
„Căminul a funcționat cu fonduri asigurate de Ministerul Muncii, până în octombrie 2015. După această dată finanțarea a rămas strict în sarcina Consiliul Local Solca, care, ca în foarte multe localități din județul Suceava și din țară, se confruntă cu serioase probleme privind bugetul”, a adăugat Flutur.
El mai scria că Primăria Solca a adus în discuție și un alt aspect referitor la finanțarea căminului de la bugetul propriu, pentru că fiind un centru de primire regional, la această dată doar doi dintre cei 70 rezidenţi sunt din Solca, restul sunt din judeţ, dar cheltuielile sunt suportate doar de orașul Solca.
„Căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduși aici de primăriile unor orașe mari din județ”, preciza Flutur.
El a mai arătat că proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului de interes naţional Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice, aflat în dezbatere publică, primarul orașului Solca apreciază că fondurile pe care le-ar putea obține sunt insuficiente.
„Suma maximă care poate fi solicitată este 30% din standardul minim de cost la nivel național pentru căminele pentru persoane vârstnice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 978/2015, în funcție de capacitatea căminului și lista de așteptare a acestuia. Sunt eligibile pentru decontare, doar cheltuielile cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului”, menţiona Flutur care cerea un sprijin financiar.
Demersurile lui Flutur au rămas fără rezultat, astfel încât preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor a propus ca CJ Suceava să aloce, din fondul de rezervă, 150.000 de lei pentru funcţionarea căminului.(N.B.)
Intră acum și în grupul de