Intră acum și în grupul de
Tribunalul Suceava a mentinut decizia Judecatoriei Vatra Dornei care a respins contestatia formulata de Principele Paul de Hohenzolern-Veringen fata de hotarârea Comisiei judetene de fond funciar Suceava care a invalidat cererea de restituire a unei suprafete de 40.000 de hectare de padure.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, miercuri, ca decizia Tribunalului Suceava este definitiva. Acesta a mai precizat ca atât terenul solicitat de Paul de România, cât si suprafetele solicitate de Fundatia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina si de Regele Mihai, sunt terenuri retrocedabile, dar modul în care s-a facut revendicarea a fost unul gresit.
În luna martie Comisia judeteana de fond funciar Suceava a decis invalidarea solicitarii Printului Paul de România întrucât cererea de restituire a suprafetei de 40.000 de hectare de padure în judetul Suceava a fost depusa în nume propriu de Paul Lambrino, iar potrivit legislatiei solicitantul trebuia sa fie tatal acestuia, Carol Mircea, care era în viata la data depunerii cererii.
Îndreptatiti sa solicite aceasta proprietate erau Carol Mircea sau Regele Mihai, spun autoritatile locale sucevene iar cererea a fost depusa de fiul lui Carol Mircea.
Aceasta suprafata de padure a fost proprietatea privata a printului Nicolae, iar acesta, prin testament, a transmis toata averea sa sotiei sale, Tereza, din Venezuela, iar în încheierea testamentului printului Nicolae este inclusa fraza – „Blestemat sa fie toti cei care nu vor tine cont de vointa celor care au testat”.
La Comisia Judeteana de Fond Funciar au fost depuse si cererile de retrocedare ale FBOR, pentru suprafata de 192.000 hectare de padure si a Regelui Mihai, pentru 50 de hectare de teren, însa solicitarile au fost respinse, a reamintit prefectul de Suceava.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a tinut sa precizeze ca toate aceste suprafete de teren sunt retrocedabile, însa forma prin care au fost cerute a fost una gresita. „Daca ar fi sa luam exemplul Printului Paul, mosia revendicata de acesta exista, pe raza ocoalelor silvice Brosteni si Crucea, însa nu el trebuia sa fie cel care o cere. La fel si cu cererea Regelui Mihai. Cele 50 de hectare revendicate exista si toata lumea stie ca au fost folosite de Regele Mihai. Însa nu exista nici un document care sa demonstreze cum a ajuns suprafata respectiva de la Fondul Bisericesc la Rege”, a declarat Orest Onofrei.
Referindu-se la cererea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, prefectul de Suceava a spus ca singura varianta prin care cele 192.000 de hectare ar putea fi retrocedate ar fi prin promovarea unui act normativ prin care sa se reactiveze vechea fundatie. Acesta a mai precizat ca a primit o solicitare din partea premierului României sa trimita toata documentatia din acest caz, si spera ca în cele din urma se va rezolva si aceasta problema.
Intră acum și în grupul de