Intră acum și în grupul de
Liberalii suceveni au atacat luni, atitudinea democratilor referitoare la modul în care acestia din urma au înteles sa critice reforma din învatamânt. Deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capra a declarat luni, ca diferenta dintre PNL si PD este ca primii fac treaba iar cei din urma doar comenteaza ceea ce fac primii. „Democratii care discuta acum cu presedintele Traian Basescu despre „Pactul pentru educatie”, au condus Ministerul Educatiei timp de 2 ani si jumatate, iar liberalii l-au preluat de doar 7 luni. În acest scurt timp, Guvernul liberal a pregatit un pachet de legi aflat în dezbare publica, deruleaza deja mai multe programe cu impact pe termen lung, încheie acorduri importante de finantare si chiar aloca foarte multi bani educatiei din bugetul pentru anul 2008”, a spus Sandu-Capra.
Parlamentarul sucevean este de parere ca actualul Guvern a reusit sa puna la punct o serie de legi care va reforma cu adevarat învatamântul în România. „O demonstratie foarte recenta a interesului Guvernului actual pentru subiectul îmbunatatirii sistemului educatiei este data de faptul ca s-a aprobat, saptamâna trecuta, Hotarârea privind semnarea Acordului – cadru de împrumut dintre România si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru finantarea proiectului “Reforma educatiei timpurii în România”. Proiectul are în vedere îmbunatatirea managementului gradinitelor, prin optimizarea planificarii în cadrul unitatilor de învatamânt prescolar prin implicarea si participarea activa a parintilor, precum si prin dezvoltarea profesionala a managerilor din gradinite (aproximativ 2.500 manageri formati), care beneficiaza de oportunitati de dezvoltare profesionala pe o perioada de maxim 4 ani.
În cadrul proiectului se vor urmari: îmbunatatirea competentelor si abilitatilor educatorilor din sistem, ca urmare a oportunitatilor de dezvoltare profesionala oferite pe o perioada de maximum 4 ani (cca. 35.000 profesori), reabilitarea/consolidarea a 340 de gradinite si constructia a 410 gradinite noi. Vor fi înfiintate servicii îmbunatatite pentru copiii cu nevoi speciale, vor fi create 318 Centre de Resurse ce ofera servicii integrate si alternative stabilite la nivel national”, a explicat deputatul Sandu-Capra.
Costul total net estimat al Proiectului, prevazut a se implementa pe perioada 2007-2011, se cifreaza la 88,3 milioane euro si este finantat de BDCE cu 66,8 milioane euro si de Guvernul României cu 21,5 milioane euro.
Intră acum și în grupul de