Intră acum și în grupul de
Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, a declarat, miercuri, că “scandalul dezinfectantelor” arată “cât de bolnav” este sistemul sanitar din România şi „ce probleme mari are”.
“Acest scandal arată, încă o dată, cât de bolnav este sistemul sanitar din România şi ce mari probleme are, pentru că medicamentele, dezinfectanţii sunt lucruri de bază şi nu putem să ne batem joc de aşa ceva. Ori, când cineva semnalează o astfel de problemă, bineînţeles că întregul eşafodaj este în pericol de a se nărui, dovadă că ministrul Sănătăţii a “zburat” rapid. Chiar dacă au fost foarte mulţi care au încercat şi încearcă, în continuare, să ascundă realitatea, ceea ce nu e bine, pentru că repercursiunile sunt asupra pacientului, asupra beneficiarului”, a explicat Hîncu.
“Sunt lucruri grave, care n-ar trebui să se întâmple”
El consideră că în acest scandal pe de o parte „s-a exagerat”, întrucât nu au fost analize care să confirme clar că aceşti dezinfectanţi au fost diluaţi sau nu, iar pe de altă parte au fost şi elemente care s-au confirmat în condiţiile în care în acest caz s-au implicat atât Parchetul General, cât şi alte structuri ale statului.
“Sunt lucruri grave, care n-ar trebui să se întâmple”, a spus medicul sucevean.
Hîncu a subliniat că infecții nozocomiale există în orice spital din lume arătând că aceste infecţii sunt “comunicate, cunoscute şi sunt tratate ca atare, cu cele mai bune substanțe și cu maximum de profesionalism”.
“Omul care vine la spital își pune pe bună dreptate întrebarea ce-l așteaptă, dacă el este sau nu expus la un risc mai mare de a contacta o infecție, o boală, de a face o complicaţie. Dacă totul ar fi fost bine, Hexi Pharma și toate spitalele ar fi spus: veniți și controlați!”, a spus Hîncu.
El este de părere că s-au lăsat mai mult de două săptămâni de la izbucnirea acestui scandal “ca să se astupe” şi abia apoi au fost prelevate probe din spitale.
“Ne gândim că totul este raportat la aspectul financiar, cu toate celelalte care decurg de aici”, a mai spus medicul sucevean.
Este important ca atunci când apar infecţii intraspitaliceşti să fie raportate
Preşedintele CM Suceava crede că în România infecţiile intraspitaliceşti nu sunt raportate la adevărata valoare, ceea ce reprezintă „o mare problemă”.
El a explicat că în perioada în care a lucrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în calitate de medic chirurg şi de coordonator al Secţiei de Chirurgie, a convenit cu colegii săi să raporteze toate infecţiile nosocomiale, pentru a fi luate măsurile cele mai eficiente, mai ales că raportarea acestor infecţii reprezintă şi un indicator de performanţă a secţiei.
“Eu le-am raportat atâtea câte au fost. Eu nu știu mai departe, mai departe e problema managerului. La spital este un nucleu de luptă împotriva infecțiilor nosocomiale”, a precizat Hîncu subliniind că este important ca atunci când apar aceste infecţii să fie raportate, deşi, în ultimii ani, la nivel naţional a existat o anumită reticenţă din partea medicilor în a raporta aceste infecţii.
El a spus că nici un medic nu a fost sancţionat că a raportat infecţii intraspitaliceşti, ceea ce este normal.
“Doctorul nu e vinovat de acele infecții, medicii nu pot fi culpabilizați pentru aspectele care decurg din acesată criză a dezinfectanților. Ce vină au doctorii sau personalul medical dacă au trebuit să lucreze cu astfel de dezinfectanți?”, s-a întrebat Hîncu.
El a dat ca exemplu situaţia înregistrată în urmă cu 2-3 ani când Maternitatea Rădăuţi a fost închisă pentru o perioadă scurtă de timp pentru dezinfecţie întrucât s-au înregistrat infecţii intraspitaliceşti, dar şi alte situaţii înregistrate la SJU Suceava, când s-au dispus, de asemenea, măsuri dezinfecţie.
Medicul Irina Badrajan: În cazul dezinfectanţilor nimeni n-a controlat ce iese pe piață, ce se cumpără, ce se face
La rândul său, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul Irina Badrajan, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că în scandalul dezinfectanţilor s-a constatat că există “ un mare vid legislativ” în acest domeniu, ajungându-se să se spună că în România nu există nici un laborator care să testeze dezinfectanţii.
Ea a arătat că dacă în cazul medicamentelor sunt două organisme internaţionale care reglementează controlul medicamentelor, în cazul dezinfectanţilor “nimeni n-a controlat ce iese pe piață, ce se cumpără, ce se face”.
“Poate că unii nu au fost de rea-credință când au preluat aceste produse, iar dacă scria pe hârtie că au o anumită concentrație, nu le-a verificat nimeni. Cu această ocazie s-a constatat că există o mare carență legislativă la acest nivel. Părerea mea este că, aparent, totul a plecat din rândul pacienților, cu cazul Colectiv ș.a.m.d, dar probabil că dintr-un mediu care a știut ce să caute și ce spună când s-a pornit toată această acțiune. Poate că e bine, dar, în același timp, s-a creat și o mare stare de panică. Poate ar fi bine ca aceste lucruri să se cerceteze și să se dea la sfârșit un rezultat, pentru că lumea este extraordinar de încordată, de nesigură. Se creează o adevărată isterie, care exagerează problema inițială și oamenii nu pricep mare lucru, e o panică creată, poate și un pic artificial”, a explicat Badrajan.
Ea a spus că, potrivit statisticilor, sistemul sanitar românesc se confruntă cu un deficit “enorm” de personal, respectiv deficit de medici, asistenţi medicali şi îngrijitoare.
“Acest personal este extenuat, oamenii se îmbolnăvesc şi clachează, nu sunt remuneraţi corespunzător”, a precizat Badrajan arătând că un medic nu poate trăi la ora actuală doar cu aceşti bani, pentru că în afara de cheltuielile curente, trebuie să participe şi la cursuri de formare, la congrese medicale, iar toate aceste activităţi necesită fonduri suplimentare.
“Dacă nu se schimbă nimic la nivel politic şi la nivel structural, nu ştiu care va fi situaţia în viitor”, a conchis medicul sucevean.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de