Intră acum și în grupul de
Zilele Colegiului Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava au debutat, vineri, în program fiind incluse numeroase activităţi culturale, ştiinţifice, sportive, dar şi cea de a XIII-a ediţie a Concursului de Creativitate în Domeniul Software “Linfo@Sv.
Directorul Colegiului Naţional de Informatică”Spiru Haret”Suceava, profesor Virginel Iordache, a declarat, vineri, la festivitatea de deschidere a evenimentului că a devenit deja o tradiţie ca în cursul lunii mai să fie sărbătorite Zilele Colegiului arătând că pe parcursul a trei zile sunt organizate numeroase activităţi culturale, artistice, sportive, dar şi concursuri, iar profesorii celor zece catedre s-au implicat realizarea unor manifestări proprii fiecărei discipline.
El a spus că tema Zilelor Colegiului Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava este “Trecut şi perspectivă” şi a trecut în revistă evoluţia unităţii liceale de la înfiinţarea în anul 1990 şi până în prezent, apreciind că “traiectoria colegiului a fost una sinuoasă”.
Referindu-se la viitorul colegiului, Iordache a spus că acesta va fi unul “mai mult decât luminos”, iar echipa de conducere, profesorii şi personalul didactic-auxiliar vor depune toate eforturile pentru ca aici să se realizeze un act educaţional de calitate.
“Viitorul acestei şcoli eu îl văd mai mult decât luminos, strălucitor. Spun aceasta în ideea în care, aşa cum aţi auzit, în Suceava se va înfiinţa un centru de informatică, ce va crea peste 400 de locuri de muncă. Este o intenţie lăudabilă a celor care se ocupă de acest aspect, iar principala şcoală care va genera forţă de muncă pentru acel centru de informatică este Colegiul Naţional de Informatică”, a afirmat Iordache.
Directorul CNI “Spiru Haret” Suceava a precizat că pentru anul şcolar 2016-2017 “tradiţia şcolii rămâne aceeaşi” arătând că în oferta educaţională o componentă importantă o reprezintă profilul real, unde sunt propuse trei clase de matematică- informatică intensiv , două clase de chimie-biologie, o clasă de biologie-chimie intensiv engleză, nefiind neglijată nici componenta umanistă, fiind propusă şi o clasă de filologie cu predare intensivă a limbii engleze.
“Toate aceste profiluri adunate creează un tot unitar în aşa fel încât să răspundă dorinţelor elevilor şi pretenţiilor părinţilor”, a subliniat Iordache care a adăugat că pentru anul şcolar viitor va fi înfiinţată şi o clasă a V-a.
Directorul CNI “Spiru Haret”Suceava a apreciat că baza materială a untităţii este una modernă şi ar putea fi completată cu o nouă sală de sport, ce ar putea fi realizată cu sprijinul comunităţii şi al Primăriei Suceava.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că acest colegiu a înregistrat schimbări profunde şi impresionante în ultimii ani atât în ceea ce priveşte partea de arhitectură şi de dotări, dar şi partea umană, arătând că toate realizările şi rezultatele elevilor şi profesorilor colegiului denotă că aici s-au depus eforturi, pasiune şi suflet.
“Văd că încep să vină generaţii din ce în ce mai bune, asta e foarte important, pentru că o perioadă de timp am sentimentul că Educaţia în România a coborât pe o pantă destul de supărătoare şi destul de periculoasă pentru viitor”, a spus Nechifor.
Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat că la ora actuală, în România, cele mai căutate locuri de muncă sunt în domeniile medicină şi în informatică.
“Ţara noastră s-a dezvoltat la nivel de informatică, încât are capacitatea să furnizeze la nivel mondial programe importante, de aceea rolul dumneavoastră este să pregătiţi informaticieni, programatori, cei care vor îmbunătăţi, zi de zi, programele care ne vor ajuta pe noi. Dacă dăm timpul înapoi şi ne gândim că acum 5000 de ani au început să apară simbolurile de scris, cu 500 de ani în urmă a apărut prima tipografie şi dacă ne gândim că în urmă cu 100 de ani nu ştiu dacă în România zece la sută din populaţia ştia să citească, de acum ne gândim că cel care nu ştie să folosească un telefon mobil, un laptop şi un calculator, deja îi spunem că este necesar să-i facem o a doua „alfabetizare””, a spus Lazăr.
El a subliniat importanţa rolului cadrelor didactice în formarea elevilor pentru a se putea adapta noilor cerinţe şi condiţii şi că întotdeauna trebuie puse mai presus decât orice copilul şi formarea lui.
Prezent la festivitatea de deschidere a manifestărilor de la colegiul de informatică sucevean, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Ştefan-Gheorghe Pentiuc, a apreciat colaborarea foarte bună dintre cele două instituţii arătând că mulţi dintre absolvenţii colegiului au ales să urmeze cursurile universitare la FIESC.
La deschiderea Zilelor Colegiului Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava au participat elevi şi profesori ai colegiului, reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului de părinţi, reprezentanţi ai unor licee şi colegii din Suceava, reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, dar şi personalităţi ale vieţii culturale sucevene. (Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de