MMDD va finanta modernizarea gradinilor zoologice


Intră acum și în grupul de

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va finanta modernizarea gradinilor zoologice, printre care si Parcul Zoo din Radauti, cu 130 milioane lei (aprox. 38 milioane euro), se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Gucernului. Din aceasta suma, 75% provine din alocare de la bugetul de stat, restul de 25% va fi asigurat de catre autoritatile locale. Banii se vor aloca pâna la sfârsitul anului 2012, de acestia beneficiind un numar de 14 gradini zoologice, printre care si Parcul Zoo din Radauti, unde urmeaza a fi realizate lucrari de reamenjare.

În prezent, în România au fost inventariate un numar de 41 de gradini zoologice, din care 32 gradini zoologice propriu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu si doua terarii.

Autoritatile publice locale au în proprietate un numar de 28 de gradini zoologice, celelalte gradini zoologice fiind detinute de Muzee de Stiintele Naturii si de catre proprietari privati. Problema gradinilor zoologice din România este deosebit de importanta, deoarece acestea detin un numar semnificativ de animale salbatice (4.756 de mamifere, 5.242 de pasari, 437 de reptile, 5.222 de pesti).

Deoarece multe dintre aceste gradini nu mai asigurau conditii minime de detinere a animalelor în captivitate conform prevederilor europene acestea riscau sa fie închise si comunitatile locale, în special copii, sa fie lipsiti de posibilitatea de a avea un loc în care sa cunoasca si sa studieze animalele salbatice.

Lucia Varga, Secretar de Stat declara: „Este foarte important pentru educatia copiilor din România sa intre în contact cu animalele, sa înteleaga rolul lor în ecosistem. Aceste lucruri îi vor determina sa aprecieze corect la maturitate actiunile care pot avea un rol negativ asupra mediului. Din cauza lipsei de finantare, multe din aceste gradini zoologice trebuiau sa fie închise în 2008, însa acum asiguram conditiile de trai necesare animalelor conform standardelor europene.”

Din cele 28 de autoritati locale doar 18 au depus proiecte pentru accesarea fondurilor necesare modernizarii gradinilor zoologice. Fara consumarea acestor bani, pentru adaptarea gradinilor zoologice la cerintele UE, acestea risca sa fie închise anul viitor.

Modernizarea acestor gardini zoologice va avea de asemenea, un efect benefic asupra dezvoltarii locale în special în zonele cu potential turistic, va fi încurajata activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentantilor unitatilor administrativ teritoriale si ai administratorilor în activitati de cercetare proprii si în comun cu alte institutii de profil, muzee de stiintele naturii, din tara si strainatate, educarea si constientizarea publicului pentru protectia si conservarea biodiversitatii.


Intră acum și în grupul de