AFIR suspendă evaluarea pentru proiectele de investiții în infrastructura agricolă şi rutieră


Intră acum și în grupul de

 

Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că a fost suspendat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru finanţare prin PNDR pentru Submăsurile 4.3a – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta de infrastructura de acces agricolă şi 7.2 Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică – componenta de infrastructura rutieră.

”Procedura de evaluare a fost suspendată pentru a se verifica desfăşurarea procesului de depunere a proiectelor pe cele două componente. Verificările se fac în paralel atât de către AFIR, prin direcţiile proprii cu atribuţii în domeniu, cât şi de Corpul de Control al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR.

Potrivit sursei citate, această măsură a fost luată în urma sesizărilor formulate de către solicitanții care nu au reuşit să depună proiectele de investiţii pregătite şi are ca scop asigurarea unui proces echitabil de implementare al PNDR 2014 – 2020.

agricultura

”Precizăm că niciuna dintre sesiunile deschide până în acest moment, care au încă fonduri disponibile neangajate prin propuneri de proiecte de investiţii depuse pe site-ul AFIR de către potenţiali beneficiari, nu au fost închise”, se arată în comunicatul AFIR.

AFIR menționează că primeşte în acest moment proiecte de investiţii pentru următoarele submăsuri:  4.1 – Investiții în exploatații agricole , 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri , 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici , 4.1a – Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole , 4.2a – Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicoli , 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol, 7.2 – componenta de Infrastructura apa/apă uzata, inclusiv zona montană şi componenta privind Infrastructura educaționala, inclusiv cea din zona montană , 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a sesizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că foarte mulţi primari din judeţ i s-au plâns că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a schimbat modelul cererii de finanţare marţi seara, în condiţiile în care sesiunea de depunere a început miercuri la ora 9.00 şi s-a încheiat după o oră şi jumătate.

Nechifor a spus că primarii introduceau datele în sistem, dar răspunsul era mereu „error”.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, pentru acest subprogram al PNDR sunt alocaţi 125 de milioane de euro pentru zona nemontană şi 35 de milioane de euro pentru zona montană, pentru proiecte vizând infrastructura de drumuri, de apă şi de canalizare, iar foarte mulţi primari suceveni s-au pregătit din timp pentru a depune cererile de finanţare.

Nechifor centura

El a menţionat că AFIR a schimbat vineri ghidul de finanţare, iar faţă de varianta iniţială acesta a suferit modificări semnificative, dar că cel mai grav este că marţi seara, la ora 19.18, a fost modificat modelul cererii de finanţare, care are 15 pagini.

„Guvernul şi Ministerul Agriculturii au jucat alba-neagra cu mulţi primari din judeţ care s-au pregătit foarte mult pentru această sesiune de depunere de cereri de finanţare”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a spus că localităţi din judeţul Suceava au pierdut astfel finanţări europene de 30-40 de milioane de euro, mai ales că acestea aveau şanse să câştige.

„Nu vreau să bănui că sunt şi alte interese”, a spus Nechifor, care a cerut anularea sesiunii respective şi reluarea procedurilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de