Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului este împiedicată de neincluderea în intravilanul orașului a Parcului Șipote care aparține Direcției Silvice Suceava.
El a explicat că în lipsa Parcului Șipote, nu se atinge norma minimă de spații verzi pe cap de locuitor care este de 26 de metri pătrați.
Potrivit lui Lungu, vechiul Plan Urbanistic General includea și Parcul Șipote care era inclus în intravilanul municipiului Suceava și se ajungea astfel la o normă de 32 de mp de spații verzi pentru fiecare locuitor.
”Nu putem primi aviz de la Mediu”, a spus Lungu care a menționat că va întreprinde demersuri pentru ca cel puțin, într-o primă fază, să fie transferată administrarea parcului la municipiul Suceava.
El și-a exprimat speranța că împreună cu viitorul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, va rezolva situația.
”Sper ca președintele să ne poată ajuta ca să rezolvăm problema”, a spus Lungu.
Terenul din Parcul dendrologic Şipote din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei este proprietate publică din 1973 când 101 persoane au fost expropriate şi au fost despăgubite întrucât în zonă trebuiau făcute lucrări de drenare a apei freatice şi de stabilizare a terenului.
Parcul Șipote are circa 30 de hectare şi a fost transferat în 1988 la actuala RNP care l-a împădurit pe zece hectare cu specii care să limiteze efectele pânzei freatice ridicate din zonă, o parte este pădure pentru protecţie împotriva alunecărilor de teren şi o parte este pădure din zona unui monument istoric, care este Cetatea de Scaun a Sucevei.
Actualul președinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a inițiat demersuri pentru un schimb de teren între CJ Suceava și Romsilva pentru 8-10 hectare din Parcul Şipote.
El a anunțat existenţa unui proiect, finanţat cu 1,5 milioane de euro prin POR axa 4, ce va fi realizat sub conceptul „Bucovina-Little Europe” şi presupune în principal amenajarea parcului cu alei din piatră concasată, cu bănci, zonă de terenuri de sport, iluminat public ecologic.
Acelaşi proiect prevede şi concesionarea de teren pentru construcţia unor mici restaurante care să ofere mâncăruri specifice fiecărei minorităţi din Bucovina.(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de