Intră acum și în grupul de
Un număr de 6.671 de absolvenţi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Naţională care începe, luni, cu proba scrisă la limba şi literatura română, ce se va desfăşura în 166 de centre de examen din judeţul Suceava.
Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Suceava, profesor Gabriela Scutaru, a declarat, duminică, pentru News Bucovina că la Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a s-au înscris 6.671 de candidaţi, trei dintre candidaţi urmând să susţină probele scrise cu prelungirea cu o oră a timpului de redactare a lucrării, iar un altul va avea subiectele tipărite cu litere mai mari.
Scutaru a spus că, în cursul după-amiezii de sâmbătă, a avut loc la sediul ISJ Suceava şedinţa publică de tragere la sorţi a comisiilor din centrele de evaluare a lucrărilor scrise la examenul de Evaluare Naţională pentru elevii claselor a VIII-a, fiind desemnaţi câte cinci membri pentru fiecare comisie.
Ea a precizat că, totdată, s-a stabilit ca numărul secretarilor acestor comisii să crească la trei.
Inspectorul şcolar general adjunct a mai spus că 120 de profesori vor evalua lucrările la proba scrisă la limba şi literatura română, iar alţi 120 de profesori vor evalua lucrările la proba scrisă la matematică din cadrul Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a.
Scutaru a menţionat că probele din cadrul EN vor fi susţinute în 166 de centre de examen, fiecare clasă urmând să aibă câte doi profesori supraveghetori.
Întrebată dacă sindicatele din învăţământ au notificat ISJ Suceava cu privire la o eventuală neparticipare a cadrelor didactice sucevene la Evaluarea Naţională, inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Suceava, Gabriela Scutaru, a precizat: “Sindicatele nu ne-au informat direct cu privire la o boicotare a Evaluării Naţionale, ci am citit din ziare, ceea ce nu este normal”.
Ea a explicat că ISJ Suceava are o bază de date cu toți profesorii care s-au înscris pentru a participa la Evaluarea Naţională, fie în comisie, fie ca supraveghetori, fie ca evaluatori, iar până în prezent directorii unităţilor de învăţământ nu au semnalat ISJ că ar exista probleme privind participarea cadrelor didactice sucevene la acest examen.
Scutaru a subliniat că, potrivit legislaţiei, directorii şcolilor au obligaţia de a asigura resursa umană pentru desfăşurarea în bune condiţii a examenelor naţionale.
Într-un comunicat postat, joi, pe site-ul Alianţei Sindicatelor din Învățământ Suceava se precizează că alianţa sindicală a centralizat rezultatele referendumului privind neparticiparea la Evaluarea Națională și Bacalaureat din 178 de unități școlare, 83 la sută dintre cadrele didactice sucevene pronunţându-se în favoarea neparticipării la examenele naționale.
“Apreciem că numărul masiv de cadre didactice care optează pentru neimplicarea în examenele naţionale, reprezintă pentru noi ca structură, direcţia pe care trebuie să o urmăm. Aşadar, în condiţiile în care Guvernul Cioloş nu a venit cu soluţii clare cu privire la problemele ridicate de sindicatele din învăţământ, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava boicotează Evaluarea Națională. Această decizie are în spate semnăturile asumate ale membrilor de sindicat ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa ministrului educaţiei, domnul Adrian Curaj şi a secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar, doamna Monica Cristina Anisie.
În timpul realizării referendumului angajații sistemului din învățământ, s-au convins că OUG privind salarizarea din sistemul bugetar face diferența între familiile ocupaționale, lucru care creează o discriminare. Considerăm că e momentul să acționăm acum și nu la începutul anului școlar 2016-2017”, se precizează în comunicatul ASIS.
Conform aceluiaşi document, ASIS arată că “acţiunea nu este îndreptată împotriva elevilor”, ci reprezintă un semnal către Guvernul Cioloş şi întreaga societate, că „subfinanţarea învăţământului românesc şi desconsiderarea unui domeniu considerat prioritate naţională, nu mai pot continua în aceste condiţii” şi că acţiunea ASIS este “una legală”, “nesusceptibilă de nici un fel de sancţiuni juridice”.
Potrivit Calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în data de 27 iunie este prevăzută desfăşurarea probei scrise la Limba şi literatura română, în data de 28 iunie se va desfăşura proba scrisă la limba şi literatura maternă, în timp ce proba scrisă la matematică este prevăzută pentru data de 29 iunie 2016.
Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 1 iulie până la ora 16,00, iar depunerea contestaţiilor se va desfăşura în aceeaşi zi în intervalul orar 16,00-20,00.
În perioada 2-4 iulie 2016 este prevăzută rezolvarea contestaţiilor, iar în data de 5 iulie 2016 va avea loc afişarea rezultatelor finale după contestaţii.
De menţionat este că pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin EN la clasa a VIII-a, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de