Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Laurenţiu Leon Postolache a declarat, luni, că în Punctul de Inspecţie la Frontieră Siret este asigurată permanenţa cu personal sanitar-veterinar și noaptea în contextul în care în Ucraina a fost înregistrat un focar de pestă porcină africană.
Postolache a spus că autorităţile sanitare veterinare sucevene verifică dacă sunt respectate interdicţiile privind tranzitarea produselor alimentare pe bază de carne de porc faţă de măsurile de prevenire a pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul comunităţii europene.
El a explicat că autorităţile vamale din PTF Siret sesizează personalul sanitar-veterinar în cazul în care în timpul controlului vamal sunt depistate astfel de produse pentru a fi luate măsurile specifice, respectiv confiscarea acestor produse şi trimiterea lor spre incinerare.
Directorul DSVSA Suceava a mai spus că personalul sanitar-veterinar din Punctul de Inspecţie Frontieră Siret a fost suplimentat cu medici veterinari din DSVSA Suceava, dar şi medici veterinari din teritoriul Siret, Rădăuţi, Suceava şi Gura Humorului care, prin rotaţie, asigură permanenţa şi pe timpul nopţii, după un grafic stabilit.
Medicul veterinar sucevean a subliniat că pesta porcină africană este o boală virală gravă care produce îmbolnăvirea de aproximativ sută la sută a populaţiei porcine, mortalitatea fiind de 80 până la 100%.
El a spus că boala debutează cu febră, tulburări generale grave, cu manifestări hemoragice, perioada de incubaţie fiind de 2-6 zile şi se răspândeşte foarte uşor.
“Grav este că această boală nu are tratament, nu există un vaccin, şi afectează grav populaţia de porcine”, a precizat Postolache arătând că din punct de vedere economic pierderile prin mortalitate sunt mari atât din cauza cheltuielilor privind asigurarea măsurilor de limitare a răspândirii bolii, respectiv logistică, resursa umană şi materiale dezinfectante, dar şi din cauza blocării importurilor şi exporturilor de animale vii sau de carne de porc.
El a mai spus că pesta porcină africană nu afectează sănătatea omului, ci doar a populaţiei de porcine.
Directorul executiv al DSVSA Suceava a menţionat că de la începutul acestui an personalul sanitar veterinar din Punctul de Inspecţie la Frontieră Siret au confiscat 192 de kilograme de carne de pui şi produse lactate.
Reamintim că în data de 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova, în Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel’nitskiy.
Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA publicat pe site-ul instituţiei în data de 17 mai 2016, autoritatea naţională sanitară veterinară a informat despre această situaţie factorii de decizie de la nivel guvernamental, Instituţiile prefecturale ale judeţelor aflate la graniţele de N-E ale României, în vederea convocării centrelor locale de combatere a bolilor şi a analizei resurselor materiale şi de personal, necesare unei eventuale intervenţii.
“De asemenea, Autoritatea a informat asociaţiile din industria porcului despre evenimentul epidemiologic de la graniţele României şi despre necesitatea intensificării măsurilor de biosecuritate în exploataţiile profesionale de suine. ANSVSA a transmis instrucţiuni către DSVSA judeţene aflate la graniţele de N-E ale României despre măsura închiderii târgurilor, expoziţiilor şi aglomerările de animale pentru specia suine, pe perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecţie la Frontieră şi a controalelor bagajelor călătorilor. Toate structurile teritoriale au fost notificate despre activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în perioada următoare, în vederea aplicării măsurilor de profilaxie nespecifică”, se precizează în comunicatul de presă al ANSVSA .
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de